Соєвий соус
(покроковий рецепт з фото)
Соєвий соус - популярний соус з соєвих бобів з насиченим запахом, який використовують переважно в азіатській кухні. Зазвичай його купують, проте для любителів розповім, як приготувати його будинку.
Складові:
Головними інгредієнтами соєвого соусу є, звичайно ж, соєві боби. При приготуванні соусу також використовують обсмажені пшеничні і ячмінні зерна.
Властивості і походження:
Соєвий соус має різким запахом і являє собою рідину темного кольору. Цей соус завдяки його антисептичним властивостям можна зберігати тривалий час без додавання консервантів. Відомо також, що в цьому соусі міститься велика кількість амінокислот, вітамінів і мінеральних елементів. У китайській кухні поширеними є два види соєвого соусу: світлий і темний.
Застосування:
Соєвий соус найчастіше згадується в рецептах страв китайської кухні. Темний соєвий соус досить густий, темного кольору і гострий на смак; світлий соус характеризується більш тонким ароматом і солоним смаком. Темний соєвий соус застосовують для приготування маринадів; світлий - подають до різних страв для поліпшення їх смаку. Соєвий соус використовують як основу при приготуванні соусу тетріякі. Тетріякі додають в маринади для риби, птиці і м'яса, особливо яловичини.
Рецепт приготування:
Соєві боби перед ферментацією варять на пару і змішують з борошном з обсмажених пшеничних або ячмінних зерен. Далі для отримання соєвого соусу повинен пройти процес ферментації (бродіння) соєвих бобів, триває він від 40 днів до 2-3 років. Для ферментації використовують грибки роду аспергилл.
Поради шеф-кухаря:
Слід зазначити, що темний соєвий соус може змінити смак і колір готових страв, тому використовувати його краще за все в помірних кількостях. Вважається, що вживання соєвого соусу покращує кровообіг і уповільнює процес старіння клітин організму.
- Зерен сои- 1/4 склянки
- Борошна - 1 Ст. Ложка
- Бульйону - 1 Склянка
- Вершкового масла - 1 Ст. Ложка
- Сіль - - За смаком
Головними інгредієнтами соєвого соусу є, звичайно ж, соєві боби. При приготуванні соусу також використовують обсмажені пшеничні і ячмінні зерна.
Властивості і походження:
Соєвий соус має різким запахом і являє собою рідину темного кольору. Цей соус завдяки його антисептичним властивостям можна зберігати тривалий час без додавання консервантів. Відомо також, що в цьому соусі міститься велика кількість амінокислот, вітамінів і мінеральних елементів. У китайській кухні поширеними є два види соєвого соусу: світлий і темний.
Застосування:
Соєвий соус найчастіше згадується в рецептах страв китайської кухні. Темний соєвий соус досить густий, темного кольору і гострий на смак; світлий соус характеризується більш тонким ароматом і солоним смаком. Темний соєвий соус застосовують для приготування маринадів; світлий - подають до різних страв для поліпшення їх смаку. Соєвий соус використовують як основу при приготуванні соусу тетріякі. Тетріякі додають в маринади для риби, птиці і м'яса, особливо яловичини.
Рецепт приготування:
Соєві боби перед ферментацією варять на пару і змішують з борошном з обсмажених пшеничних або ячмінних зерен. Далі для отримання соєвого соусу повинен пройти процес ферментації (бродіння) соєвих бобів, триває він від 40 днів до 2-3 років. Для ферментації використовують грибки роду аспергилл.
Поради шеф-кухаря:
Слід зазначити, що темний соєвий соус може змінити смак і колір готових страв, тому використовувати його краще за все в помірних кількостях. Вважається, що вживання соєвого соусу покращує кровообіг і уповільнює процес старіння клітин організму.