Сир блю в домашніх умовах
(покроковий рецепт з фото)
Напевно багато хто любить французький сир, хоча це задоволення не з дешевих. Тому пропоную спробувати зробити сир блю в домашніх умовах.
Для початку з сиру вичавлюємо всю рідину. Готуємо сироватку - змішуємо блю зі склянкою холодної води. Сир змішуємо з сіллю і додаємо сироватку. Сир кладемо під прес на ніч. Потім робимо отвори, загортаємо в марлю і відправляємо в холодильник на 2 місяці. Кожен день перевертаємо сир на іншу сторону.
- Сир - 400 грам
- Сир блю з цвіллю - 20 грам
- Сіль - За смаком
За допомогою марлі треба вичавити з сиру всю рідину.
Додати до сиру 2 чайні ложки солі і розмішати так, щоб сир розсипався на горошини. Далі треба зробити "сироватку" для блю сиру. Розмішуємо 20 грам сиру блю з 1/4 склянки холодної води. Виливаємо це на сир і перемішуємо. Замотуємо в стерилізовану марлю і ставимо на ніч під прес.
Дістаємо з-під преса і робимо отвори діаметром приблизно 5-6 мм. Я використовувала стерилізовану викрутку. Це зробити треба для того, щоб сир "дихав" і утворювалася цвіль. Отвори робимо на кожних 3 см.
Далі натираємо поверхню сиру сіллю і кладемо на стерильну марлю і загортаємо в неї.
Кладемо сир в холодильник, де температура повинна бути 10 градусів. Дуже важливо перевіряти вологість. Вона повинна бути близько 70%. Якщо вологість менше, то можна просто поставити склянку води поруч з сиром. Сир повинен настоюватися в холодильнику близько двох місяців. Кожен день треба перевертати сир на іншу сторону і міняти марлю, якщо вона мокра.
Через 2 місяці сир готовий.