Оленина тушкована
(покроковий рецепт з фото)
Якщо вам пощастило отримати шматок доброго оленини, то цей рецепт тушкованою оленини - для вас. Ідеальний, на мій погляд, спосіб приготування дуже жорсткого оленячого м'яса.
Цей рецепт тушкованою оленини я вичитав у книзі одного ірландського кухаря. Ірландці їдять оленину набагато частіше, ніж ми, тому в її приготуванні знають толк. У нас при великому бажанні теж можна знайти хорошу оленину, проте популярністю вона не користується - люди просто не знають, як її готувати. М'ясо, якщо його неправильно зробити, виходить жорстким, як тракторна підошва. Однак цей рецепт допоможе вам дізнатися, як зробити тушковану оленину фантастично м'якої, ніжною і соковитою. Що, її потрібно довго готувати, але нічого не поробиш - таке м'ясо. Непросте в приготуванні, але дуже смачне.
- Гомілку оленя - 6 штук (можна використовувати і інші частини оленини)
- Сало з прожилками - 200 грам
- Вино червоне столове - 500 мілілітрів
- Бульйон курячий - 500 мілілітрів
- Морква - 3 штуки
- Цибулина - 3 штуки
- Селера - 3 штуки
- Печериці - 20 штук
- Ягоди ялівцю (жменю) - 1 штука
- Часник - 3 зубчики
- Чебрець (пучок) - 1 штука
- Перець чилі сушений - 1 штука
- Лавровий лист - 2 штуки
- Сіль, перець - - За смаком
- Борошно - 1 Ст. Ложка
- Корінь селери - 1 штука
- Картопля - 6 штук
Вам знадобиться досить багато інгредієнтів. Блюдо все-таки не буденне, так що варто не полінуватися і роздобути все необхідне.
На невеликі скибочки нарізаємо сало.
Беремо глибоку товстостінну каструлю, в якій будемо готувати страву. Викладаємо в суху каструлю сало (можна і шкурки) і обсмажуємо до шкварок. У каструлі виділиться багато жиру.
Додаємо в каструлю оленину (у мене були гомілки), злегка присипаємо борошном і обсмажуємо до коричневого відтінку.
Коли оленина підрум'яниться, витягаємо її з каструлі. У каструлю кладемо нарізані овочі - цибуля, морква, селера і часник. Нарізати потрібно побільше.
Коли овочі розм'якнуть (4-5 хвилин на середньому вогні), повертаємо в каструлю оленину. Відразу ж додаємо ягоди ялівцю.
Слідом за цим додаємо в каструлю бульйон, вино, лавровий лист і чебрець. Прогріваємо пару хвилин (до кипіння доводити не потрібно).
Накриваємо каструлю кришкою і відправляємо в духовку, розігріту до 130 градусів. tusim Оленино 6 годин. Що, саме 6 годин. Це довго, для 6 годин можна з Москви до Індії злітати. Але нагородою за терпіння буде дивно ніжне, соковите олень м'ясо на кістці.
Але це ще не все. За годину до закінчення приготування (тобто, коли оленина гаситься вже 5 годин) додаємо в каструлю нарізані печериці. Відправляємо каструлю назад в духовку і тушкуємо залишився годину, як належно.
Тим часом почистіть картоплю і корінь селери.
З селери і картоплі ми будемо робити пюре. Для цього очищений і нарізаний селера кладемо в киплячу підсолену воду, через 15 хвилин додаємо нарізану картоплю. Варимо до м'якості, після чого зливаємо воду, додаємо трохи молока і перетворюємо в пюре. Тим часом оленина дійде до готовності (пройде 6 годин), і вам потрібно буде зробити наступне - оленину витягти з каструлі і залишити в теплій духовці, а час, що залишився вміст каструлі (овочевий соус, по суті) поставити на середній вогонь і варити, поки не зменшиться в обсязі приблизно на половину.
Усе, тушкована оленина готова. Можна подавати з пюре і овочевим соусом, а також з червоним сухим вином. Що, це блюдо приготувати непросто, але воно того варто. Блюдо на мільйон, як то кажуть.