Капуста солона на зиму
(покроковий рецепт з фото)
Ідеальна закуска, гарнір до м'яса, та й просто перекус - це капуста солона на зиму. А кількість вітамінів робить це блюдо не тільки смачним, але і корисним.
Капуста солона на зиму готується в продовж декількох днів, а зберігатися може близько 2-3 місяців, а то і довше. Їй не страшні навіть низькі температури і все, що їй загрожує - це бажання з'їсти її протягом декількох тижнів після приготування.
- Капуста - 10-12 кілограм
- Морква - 1 кілограм
- Цукор - 6 Ст. Ложок
- Сіль - 300 грам
1. Рецепт приготування капусти солоної на зиму розрахований на велику кількість заготовок. Якщо ви робите її в перший раз, то досить взяти близько 1 кілограма капусти. Вибирати краще круглу, щільну капусту.
2. Нашаткувати капусту зручніше за допомогою спеціальної шинкування, так можна заощадити досить багато часу. Якщо такого пристосування немає, то цілком можна обійтися і ножем. Навіть грубі качани не слід викидати, шинкувати можна все, без залишку.
3. Моркву натерти на крупній тертці. Через великої кількості капусти, краще розділити її на 4 порції. До кожної порції додати чверть моркви, менше 100 грам солі, близько 50 грам цукру. Все ретельно перемішати і досить сильно трамбувати, щоб капуста почала пускати сік.
4. Саме час змішати все 4 порції разом і ще раз добре утрамбувати капусту.
5. Все накрити марлею або тонкою чистою тканиною. Потім зверху помістити тарілку і важкий прес (підійде контейнер або пляшка з водою).
6. Кожні 24 години необхідно відкривати і робити в капусті отвори, щоб не накопичувався зайвий газ. Потім знову все накривати і ставити під прес.
7. Через 5 днів капусту можна розкласти по банках, накрити щільними кришками і відправити в холодне місце (підвал, балкон, сарай). Капуста солона на зиму в домашніх умовах вже готова до вживання. При подачі її можна заправити рослинним маслом, оцтом, але можна і обійтися і без цього.