Рецепт Качка в соусі «ткемалі» з медом фото

Качка в соусі «ткемалі» з медом
(покроковий рецепт з фото)

Українська кухня
Птах, Мед, Качка
Вегетаріанське харчування
На обід, На вечерю, На святковий стіл, Святковий обід
Гарячі страви, Страви в рукаві, Страви цілком

В даному рецепті хочу запропонувати один з варіантів попереднього маринаду для качки, приготовленої по так добре всім відомим рецептом. Даний спосіб - мій експеримент.

Таку качку, як на мене, запросто можна подавати на святковий стіл. Від соковитого ароматного м'яса птиці навряд чи хтось зможе відязикатися Рецепт, як приготувати качку в соусі "ткемалі" з медом, прямо перед вами. Успіхів!

  • Качка - 1 штука
  • Соус "ткемалі" - 2 - 3 Ст. Ложки (я взяв зелений)
  • Яблуко - 3 - 4 штуки (бажано, щоб вони були кислими)
  • Мед - 2 - 3 Ст. Ложки
  • Сіль - 2 чайних ложки (за смаком)
качка в соусі
Качка у мене невелика, хоч і домашня. За вагою трохи менше 2 кг.
качка в соусі
Соус "ткемалі" я взяв зелений, він покіслее.
качка в соусі
Кладу в чашку дві столові ложки меду. Я взяв гречаний заради аромату.
качка в соусі
Змішую соус "ткемалі" з медом в рівних пропорціях.
качка в соусі
Так як домашня качка вельми жирна, я проколюю її вузьким ножем в найбільш товстих місцях. Цим я добиваюся проникнення маринаду всередину качки і (згодом) максимального витапліванія з неї жиру. Обмазую качку маринадом з усіх боків і ретельно всередині. Навмисно не використовую додаткових прянощів, т.К. Соус "ткемалі" dostatochno ароматичні, не варто забивати смак самої качки. Залишаю качку маринуватися деякий час (хвилин 20).
качка в соусі
Поки качка маринується, займемося яблуками. Я взяв зелені узбецькі, але з таким же успіхом можна використовувати і "антонівку" .
качка в соусі
Ріжу яблука четвертинками, видаляю насіння, а ось шкірку не очищують. Вона допоможе часточок яблук зберегти відносну цілісність.
качка в соусі
А далі просто шаткую їх таким чином. На цьому етапі якраз і використовую сіль. По-перше так яблука дадуть більше соку, а по-друге з метою Просолов качку зсередини.
качка в соусі
Фарширую качку яблуками, ретельно проштовхуючи їх подалі всередину. Хочу звернути увагу на те, що не варто набивати качку занадто щільно. Яблука можу і не пропектися, і не віддати свій аромат в повному обсязі. Мені 4-х яблук вистачило цілком.
качка в соусі
Далі скріплюю черевце качки так, щоб не залишилося великих отворів і аромат яблук максимально просяк качку зсередини. Можна використовувати для цього як зубочистки, так і грубу нитку. Тонка нитка може прорвати краю в процесі запікання.
качка в соусі
Укладають качку в рукав для запікання, роблю 4-5 проколів зубочисткою. Розігріваю духовку, деко встановлюю в середину, убавляю температуру до 180 градусів. У мене духовка з режимом конвекції.
качка в соусі
Через пів години, коли жирок трохи витопиться, дістаю деко, акуратно перевертаю качку пару раз з боку на бік, щоб жир і сік рівномірно розподілилися по спинці качки, і ставлю назад. Температуру зменшую до 150 градусів, залишаю запікатися на 45 хв.
качка в соусі
Через 45 хв повторюю процедуру з повертання качки. Таким чином я контролюю, щоб спинка качки не пригорає до рукаву. Потім залишаю ще на 45 хв.
качка в соусі
Через 45 хв качку дістаємо, акуратно розрізаємо рукав, щоб не пролити сік, що утворився, рясно поливаємо цим соком качку. Потім в такому вигляді знову ставимо качку в духовку до утворення більш рум'яної скоринки (хвилин 5-10).
качка в соусі
Отже, наша качка готова! А з огляду на те, що качка - досить ситне блюдо, рекомендую подавати на гарнір овочі та соління. Шикарно підійде салатик з хрусткою квашеної капустки, мариновані або солоні грибочки.
качка в соусі
Я зробив салатик зі свіжих помідорів, огірочків, зеленого цибульки і часничку. З сільською соняшниковою олією, так ароматно пахне насінням, це просто пісня!
качка в соусі
Смачного!

Схожі рецепти