Харчо з баранини з ткемалі
(покроковий рецепт з фото)
Хоча цей грузинський суп прийнято готувати з яловичини, але мені його смак більше подобається, якщо зробити харчо з баранини, і, звичайно ж, додати в нього ткемалі, так супчик вийде неймовірно смачний.
Я думаю, всі погодяться з тим, що скільки господинь, стільки і варіантів приготування цього чудового супу, адже кожна додає в нього якісь особливі інгредієнти. А я хочу поділитися з вами своїм улюбленим рецептом і розповісти, як зробити харчо з баранини з ткемалі, адже такий суп, як мені кається, виходить найсмачніший. На самому баранина надає харчо особливий, ні з чим не порівнянний смак і робить суп дуже ситним і наваристим. Так що якщо ви належите до тих людей, які, як і я, обожнюють баранину, то і цей рецепт приготування харчо з баранини з ткемалі вам теж повинен сподобатися.
- Баранина - 2, 5-3 кілограма (ребра і шийка)
- Цибуля ріпчаста - 700 грам
- Морква - 3 штуки
- Помідори - 3 штуки
- Перець болгарський - 1 штука
- Голівка часнику - 1-2 штук
- Зелень свіжа - 100-120 грам(Braai, кріп, петрушка)
- Ткемалі - 50 грам
- Мал - 0, 5 склянки
- Спеції - За смаком (перець червоний гострий, базилік сушений, мелений коріандр, майоран, лавровий лист, перець чорний мелений)
- Сіль - За смаком
Почнем з того, що гарненько промиємо баранину, промокніть її паперовими рушниками і наріжемо на порційні шматочки. Викладаємо м'ясо жиром вниз в розпечений казан (у мене 7-літровий).
Після того як м'ясо обсмажиться і змінить колір з червоного на білий, додаємо до нього нарізаний четвертькольцами ріпчасту цибулю. Смажимо все, поки цибуля не стане м'яким, потім вливаємо в казан холодну воду (2/3 обсягу), доводимо рідину до кипіння і на слабкому вогні варить баранину 1 час. Вода практично не має кипіти, і не забуваємо знімати піну.
Поки вариться м'ясо, ми нарізаємо овочі: помідори і перець кубиками, морква півкільцями. Свіжу зелень промиваємо і подрібнюємо, чеснок чистим.
Після того як м'ясо годинку прокипить, трохи збільшуємо вогонь під казаном і починаємо по черзі викладати в нього все підготовлені інгредієнти крім часнику і зелені.
Знімаємо піну, і варимо все, поки морква не стане м'якою, а потім викладаємо в казан замочений попередньо рис, додаємо ткемалі, спеції і сіль за смаком. Продовжуємо варити суп на повільному вогні до повної готовності рису, за пару хвилин до того як зняти його з вогню, всипаємо в казан подрібнену зелень і часник. Перемішуємо все, готуємо харчо залишився, потім накриваємо казан кришкою і даємо супу пару хвилин настоятися.
Готовий супчик розливаємо по тарілочках і подаємо його до столу. Приємного всім апетиту!