Рецепт Грузинський сир в домашніх умовах фото

Грузинський сир в домашніх умовах
(покроковий рецепт з фото)

Кавказька кухня , Грузинська кухня
Молочні продукти , Молоко
Вегетаріанське харчування , Низькокалорійні , Пісні страви
На святковий стіл , Фуршет
Кількість порцій: 1
Час приготування: 1 дн. 14 г. 0 хв.

Для початківців і досвідчених сироварів пропоную досить простий рецепт грузинського сиру в домашніх умовах. Він виходить дивно смачним, апетитним, так що його варто спробувати.

Опис приготування:

Якщо ви ще ніколи не робили сир самостійно, але дуже хочете спробувати, то рецепт приготування грузинського сиру в домашніх умовах саме те, що вам потрібно. А якщо досвід в сироварінні вже є, тоді обов'язково варто зробити цей сулугуні для різноманітності.

  • Молоко - 4 L
  • Кефір - 50 мілілітрів
  • Фермент - 1 штука
  • Сіль - За смаком
грузинський сир в домашніх умовах - фото крок 1
1. Молоко влити в чисту каструлю великого розміру і відправити на вогонь. Стежити за температурою за допомогою кухонного термометра і не перевищувати 30 градусів. Як тільки молоко стало теплим, влити кефір (це повинен бути свіжий кефір, щоб процес закваски відбувся) і залишити під кришкою на 45-55 хвилин. Тим часом розчинити в холодній воді фермент і влити потім в молоко. Акуратно перемішати і залишити ще приблизно на 1 час. Весь цей час температура молока повинна бути 30-32 ступеня.
грузинський сир в домашніх умовах - фото крок 2
2. Згусток, що утворився потрібно розрізати на маленькі шматочки, а через 20-25 хвилин відкинути на друшляк, застелений марлею. Дати стекти сироватці приблизно 15-20 хвилин. Якщо в рецепт приготування грузинського сиру в домашніх умовах використовується більше молока, тоді процес може затягнутися на довше.
грузинський сир в домашніх умовах - фото крок 3
3. Сир потрібно накрити і залишити на ніч. На ранок вийде досить щільна, але вельми еластична маса.
грузинський сир в домашніх умовах - фото крок 4
4. Порізати сир середніми шматочками.
грузинський сир в домашніх умовах - фото крок 5
5. У велику миску налити гарячу воду (вона повинна покривати сир повністю) і опустити туди шматочки сиру. Додати сіль в воду і посолити шматочки за смаком.
грузинський сир в домашніх умовах - фото крок 6
6. Далі основний секрет, як зробити грузинський сир в домашніх умовах. Його потрібно витягати, щоб він став розшаровуватися.
грузинський сир в домашніх умовах - фото крок 7
7. Потім знову згортати і розминати в руках.
грузинський сир в домашніх умовах - фото крок 8
8. Це досить трудомісткий, але дуже захоплюючий процес.
грузинський сир в домашніх умовах - фото крок 9
9. У підсумку все маленькі шматочки сиру повинні бути об'єднані в один, з якого скачати кульку.
грузинський сир в домашніх умовах - фото крок 10
10. Далі його потрібно буквально на 2 секунди опустити в миску в холодну водою і відразу ж дістати. Залишилася справа за малим - відправити сир в форму і поставити прес.
грузинський сир в домашніх умовах - фото крок 11
11. Ось і весь простий рецепт грузинського сиру в домашніх умовах. Вже через добу можна насолоджуватися таким смачним, натуральним і дуже апетитним сиром.

Схожі рецепти