Ткемалі зі слив на зиму
(покроковий рецепт з фото)
Відомий кисло-солодкий, гострий і ароматний грузинський соус чудово підходить до страв з м'яса, птиці. Він відмінно підходить до шашлику і до м'яса, приготовленого на грилі. Готувати соус на зиму просто!
Знаменитий грузинський соус ткемалі чудово підходить до різних страв, а особливо до м'яса. Готують цей соус зі слив, вишні та гороху. Я ж пропоную вам рецепт приготування ткемалі зі слив на зиму. Рецепт нескладний, найдовший процес - це перетирання сливи. Але це не так вже й важко. Зате ви будете забезпечені смачним і ароматним соусом на довгий час.
- Слива - 10 кілограм (червона алича)
- Сіль - 200 грам
- Зелень кінзи - 200 грам
- Насіння кінзи - 100 грам(koriandr, цілі насіння або мелені)
- Зелень м'яти болотної - 30 грам (омбало)
- Зелень фенхелю - 50 грам
- Перець гострий мелений - 50 грам
- Часник - 1 кілограм
- Цукор - 100 грам (якщо зливу дуже кисла)
Ретельно промиємо сливи, викладемо їх в каструлю. Додаємо 3 літра води і на великому вогні доводимо до кипіння. Варимо хвилин 10-15. Зливи повинні стати м'якими.
Заливаємо в каструлю зі сливами 3 літра води, на великому вогні доводимо до кипіння. Варимо хвилин 10-15, сливи повинні стати м'якими.
Тепер процідити сливи, сік окремо, м'якоть з кісточками окремо.
Зливи ретельно пам'ятаємо ложкою.
А потім протираємо через друшляк.
Протираем, поки не залишаться кісточки і шкірка. Їх викидаємо.
А тепер змішаємо сік від злив і протерту м'якоть.
Оббирали з гілочок кінзи і м'яти листочки. Стебла не викидаємо!
Стебла перев'язуємо ниткою.
А зелень подрібнюємо в блендері. Насіння кінзи подрібнюємо в порошок.
Очистимо часник, пропустимо його через прес або подрібнити в блендері. Змішуємо спеції: сіль, мелений коріандр, часник і подрібнену зелень.
У каструлю зі сливовим пюре додаємо спеції і червоний мелений перець. Додаємо пучок стебел від ароматної зелені і варимо на маленькому вогні хвилин 40.
Потім киплячий соус розкладаємо по стерилізованим банкам, закупорюємо їх.