Соус ткемалі на зиму
(покроковий рецепт з фото)
Грузинський соус ткемалі готують на основі слив, додаючи пекучий перець, часник і пряні трави. Соус виходить кисло-солодким, з пікантним смаком і насиченим ароматом.
Як правило, для приготування соусу вибирають соковиту сливу з кислинкою, іноді, поєднують солодку сливу і кислу аличу. Кількість гострого перцю корегуйте на свій смак, але, класичний соус готують гострим. Пряні трави наповнюють соус насиченим ароматом. Можна використовувати готову суміш або ж підібрати трави на свій смак. З даної кількості інгредієнтів виходить 650 мл. Соусу.
- Слива - 1 кілограм
- Перець гострий - 1-2 штук
- Часник - 8-10 зубчиків
- Сіль - 1 Чайна ложка
- Цукор - 3-4 чайних ложок
- Петрушка - 1 пучок
- М'ята - За смаком
- Хміль-сунелі - 1 Ст. Ложка
Підготуємо інгредієнти.
З сливи видаляємо кісточки. Половинки сливи кладемо в каструлю.
Додаємо сіль і цукор. Ставимо каструлю на вогонь. Щоб зливу швидко пустила сік її можна придавити.
Я закінчую таз навколо 30-40 хвилин.
Додаємо хмелі-сунелі.
Петрушку і листочки м'яти нарізаємо і висипаємо в каструлю.
Далі кладемо часник.
Додаємо гострий перець і ставимо каструлю на вогонь. Готуємо 5 хвилин.
Гарячий соус перемелює блендером до однорідної консистенції і повертаємо на вогонь. Кип'ятимо ще пару хвилин, безперервно помішуючи. Розкладаємо ткемалі по стерильним банкам. Закриваємо стерильними металевими кришками.
Соус ткемалі готовий. Зберігаємо в прохолодному місці. Вдалих заготовок!