Соус ткемалі з червоною сливою
(покроковий рецепт з фото)
Для приготування ткемалі використовують аличу. Вона теж червона, але на пострадянському просторі зливу більше поширена. Тому покажу, як приготувати соус ткемалі з червоною сливою.
Зараз сезон збору врожаю, тому даний рецепт легко втілити в життя. В результаті ви отримаєте смачний і корисний соус до м'ясних і курячих страв, а також овочів.
Слива в поєднанні зі спеціями дає дуже тонкий смак і дивовижний аромат.
- Слива - 2, 5 кілограма
- Оцет - 200 мілілітрів
- Цукор - 5 Ст. Ложок (може знадобиться більше)
- Помідори - 500 грам
- Болгарський перець - 6 штук
- Сіль - 1-2 Ст. Ложок
- Гострий пекучий перець - 1 штука
- Часник - 12 зубчиків
- Спеції - 2 Ст. Ложки
Сливу промиємо і видалимо кісточки, хвостики. Очистимо кілька болгарських перчиком. Зрізати зручно. Так само очистимо гострий пекучий перець. Додамо нарізані помідори.
Всі ці овочі і сливу пропустимо через м'ясорубку. У нас вийде "ряба" рідка маса. Досить незрозумілого кольору. Не хвилюйтесь. Зараз все виправиться.
Ставимо каструлю з масою на невеликий вогонь і даємо закипіти. Варимо 30 хвилин. Каструлю накривати кришкою не можна, час від часу потрібно помішувати масу, щоб нижні шари соусу не підгоріли. Соус придбає бордовий колір. Він увариться сильно і зменшиться в обсязі. Тепер додайте в соус спеції (мелений коріандр, чорний перець, паприка, орегано, естрада, інші). Додайте оцет, кілька ложок цукру, трохи солі. Видавіть через прес часник. Варіть близько хвилини.
Розлийте соус по стерильним банкам і закатати кришки.
Ось чудовий соус і готовий. Ви зможете їм поласувати навіть взимку, коли злив вже немає.