Печеня з картоплею
(покроковий рецепт з фото)
Страви, в яких одночасно готуються гаряче і гарнір, для мене одні з найулюбленіших. Особливо вони актуальні по буднях, коли немає особливого бажання готувати окремо овочі і м'ясо (або рибу).
Що, це спекотне не відрізняється швидкістю готування, але повірте, блюдо того варто. Тим більше, що можна приготувати його побільше, а потім їсти кілька днів. Я, наприклад, люблю робити печеню у неділю, а потім кілька днів на тижні насолоджуватися, так би язикати, плодами. Загалом, рекомендую запам'ятати, як приготувати печеню з картоплею.
- Яловичина - 1, 3-1, 5 кілограма (шия або лопатка, без жиру)
- Оливкова олія - 2 Ст. Ложки
- Сіль, мелений перець - - За смаком
- Ріпчаста цибуля - 1 штука
- Часник - 3 зубчики
- Яловичий бульйон - 400-500 грам
- Червоне вино - 3/4 склянки (сухе; опціонально)
- Кмин - 2 штуки (гілочки, можна замінити сушеним)
- Розмарин - 2 штуки (гілочки, можна замінити сушеним)
- Лавровий лист - 1 штука
- Картопля - 1 кілограм
- Морква - 6 штук (середнього розміру)
1
Насамперед поставте духовку розігріватися до 140 градусів.
2
У казанку або будь товстостінній каструлі розігрійте оливкову олію (на середньому вогні).
3
М'ясо з усіх боків натріть сіллю і перцем. Обсмажте в маслі з двох сторін до рум'яної (приблизно по 2 хвилини з кожного боку).
4
Обсмажену яловичину перекладіть на обробну дошку або тарілку. У каструлю перекладіть нарізаний кубиками цибулю. Обсмажуйте його до золотистого (4-5 хвилин).
5
Приблизно за хвилину до того, як цибуля буде готовий, додайте до нього пропущений через прес часник.
6
Потім перекладіть м'ясо назад в каструлю до цибулі з часником. Влийте бульйон і (якщо хочете) червоне вино. Якщо будете використовувати вино, бульйону вливайте 400 г, якщо ні - 500.
7
Додайте кмин, розмарин і лавровий лист. Доведіть до кипіння, після чого накрийте кришкою і поставте в розігріту вже духовку на 2 годину. Якщо ваша духовка дуже потужна, розігрівайте її до 130 градусів.
8
По закінченні цього часу дістаньте каструлю з духовки. Додайте до м'яса моркву з картоплею, які попередньо потрібно очистити від шкірки і нарізати кубиками розміром приблизно 3 см.
9
Посоліть і поперчіть блюдо, після чого поверніть в духовку ще на на 1-1, 5 годину. Як тільки овочі будуть готові, можна діставати каструлю з духовки. Перед подачею м'ясо дістаньте і наріжте шматочками уздовж волокон. Смачного!