Пахлава азербайджанська
(покроковий рецепт з фото)
Тільки від одного виду цієї солодощі починають текти слинки! !! Це приголомшливе ласощі з листкового тіста з горіхово-цукровою начинкою просочене медовим сиропом - заманливо, Чи не справедливість?
Не можна сказати, що рецепт приготування пахлави азербайджанської дуже простий, але, якщо ви запасетесь терпінням і не полінуйтеся витратити пару годинок часу, то ви отримаєте величезну винагороду, адже така пахлава - це справжнє свято душі і тіла. Та й сам процес приготування настільки цікавий, що час пролетить непомітно, ви навіть отямитися не встигнете, як приголомшлива східні солодощі, ароматна і смачна, буде стояти на вашому столі. Так що сміливо приступайте до справи, а я з радістю вам допоможу і розповім, як приготувати пахлаву азербайджанську.
- Молоко - 0, 5 склянки
- Дріжджі сухі - 0, 5 чайних ложки
- Яйце - 1 штука
- Масло топлене - 100 грам(+ 1 столова ложка для змазування і 2 столові ложки в тісто)
- Борошно пшеничне - 2 склянки
- Горіхи волоські - 2 склянки
- Цукор - 1 Склянка(+1, 5 столові ложки для сиропу)
- Ванільний цукор - 1 Чайна ложка
- Шафран - 1 щіпка
- Жовток - 1 штука
- Мед - 3 Ст. Ложки
- Вода - 5 Ст. Ложок
Для початку ми приготуємо тісто: в підігріте молоко ми всипаємо сухі дріжджі і трохи солі, перемішуємо. Тепер збиваємо яйце і вливаємо до нього 2 столові ложки розтопленого вершкового масла, перемішуємо, з'єднуємо цю суміш з молочно-дріжджовий і починаємо додавати борошно. Нам необхідно замісити тісто так, щоб воно було досить крутим і еластичним. Готове тісто ставимо на 1, 5 годинки "відпочити", накривши серветкою.
Тепер перейдемо до горіхів: півсклянки горіхів ми залишаємо для прикраси, а інші злегка підсмажуємо на сковороді (без масла) протягом 3-5 хвилин. Далі горіхи слід подрібнити в крихту і змішати зі склянкою цукру і ваніліном.
Так само нам варто заздалегідь приготувати мастило, тому ми заливаємо шафран окропом і залишаємо на 20 хвилин, а потім змішуємо його з яєчним жовтком. Поки шафран настоюється, ми поділяємо тісто на 7 частин і кожну розгортаємо в тонку пластину.
Форму для запікання ми змащуємо топленим маслом, потім кладемо перший шар тіста. На нього викладаємо начинку, поливаємо топленим маслом і знову кладемо пластину тесту. Так повторюємо кожен шар, поки тісто не закінчиться. Самий останній шар тіста ми змащуємо заздалегідь приготовленою сумішшю шафрану і жовтка.
Далі ми розрізаємо нашу пахлаву на ромби і прикрашаємо волоськими горіхами. Ставимо форму в розігріту до 180 градусів духовку і готуємо 35-40 хвилин.
Поки пахлава готуватися, ми змішуємо 1, 5 столові ложки цукру з 5 ложками води і ставимо цю суміш на повільний вогонь, варимо 5 хвилин після закипання. Мед ми так само розтоплюємо в окремій каструльці, і просочуємо їм пахлаву за 10 хвилин до її готовності. А при 5 хвилин до готовності ми поливаємо її приготовленою сумішшю з цукру і води. Коли пахлава трохи охолоне, її можна подавати до столу. Смачного!