Омуль гарячого копчення
(покроковий рецепт з фото)
Знайомий пригостив шматочком рибки гарячого копчення, яку сам зловив і закоптив. Мені захотілося зробити таку ж самостійно. Розповідаю, як приготувати омуль гарячого копчення.
Копчену рибку можна їсти самостійно, можна подавати її як закуску до пива або зробити з неї салат, бутерброди та інші закуски. Мені подобається варену картоплю з зеленою цибулею і філе копченої риби. Коптити віддаю перевагу самостійно, адже про якість магазинної риби вже чув.
- Омуль - 4 штуки
- Сіль - За смаком
- Цукровий пісок - За смаком
- Джин - За смаком

1. Рибку очищаю від луски, розрізаю черево, вичищаю нутрощі, гарненько промиваю її всередині і зовні, витираю насухо паперовими серветками.

2. У мене був джин, тому полив трохи рибку алкоголем, якщо такого немає, можна і без нього обійтися. Посипаю рибку всередині і зовні трохи цукровим піском і сіллю.

3. Перекладаю рибу на деко або піднос, обертають харчовою плівкою і прибираю на 24-48 годин в холодильник.

4. Через 2 дня дістаю і промиваю рибу, потім підвішують в добре провітрюваному приміщенні (наприклад, на балконі). Залишаю рибу на 1 добу, але не більше, інакше черево дуже висохне.

5. На мангалі розпалюю вугілля, після того як вони прогоріли, кладу трохи трісок (краще ароматного дерева, наприклад - вишні). Викладаю рибку на решітку, черево розпирає зубочисткою.

6. Перевертаю рибку, щоб вона коптів з усіх боків.

7. На мангалі у мене рибка була 40 хвилин, а після цього виклав другу партію. Перекладаю її на блюдо, а потім вже подаю до столу.