Чанахи по-закарпатски
(покроковий рецепт з фото)
Смачне і корисне блюдо з додаванням квасолі. Особливістю цієї страви в його закарпатському варіанті є наявність грибів, які надають особливого аромату.
Рецепт приготування чанахи по-закарпатськи досить простий і дозволяє зберегти всі корисні речовини продуктів, використовуються при його приготуванні. Блюдо це, традиційно вважалося осіннім або зиязикам - адже воно ситне і з грибами. А раніше їх в магазинах не продавали. Готували це блюдо в печі, а ми приготуємо його в горщиках. Отже, рецепт чанахи по-закарпатськи з фото перед вами, беремося готувати.
- М'ясо - 500 грам (свинина або баранина)
- Картопля - 10-12 штук
- Квасоля - 1 Склянка
- Морква - 1 штука
- Цибуля - 2 штуки
- Помідори - 4-5 штук (можна замінити томатним соком або соусом)
- Гриби сушений - 100 грам
- Лавровий лист - 4 штуки
- Сіль - 1, 5 чайних ложки
- Перець чорний мелений - 4 щіпки
Квасоля замочуємо на ніч у холодній воді. Вранці воду зливаємо і варимо квасолю до готовності.
М'ясо миємо й нарізаємо на шматочки середньої величини. М'ясо краще брати жирне - адже обсмажувати ми його не будемо і ніякого жиру, крім як з м'яса в страві використовувати не будемо.
Картоплю чистимо і нарізаємо кубиками.
Чистимо цибулю та нарізаємо кубиками.
Можна використовувати і свіжі гриби, і заморожені, і сухі. Мені більше подобається в цій страві використовувати сухі гриби - вони надають особливого аромату. Їх можна замочити, а потім відварити. Я спробувала перемолоти гриби на кавомолці і додати грибний порошок відразу в горщики. Мені сподобалося.
Всі інгредієнти підготовлені, приступаємо до складання страви. У мене 4 горщика. На дно кожного викладаємо м'ясо, посипаємо сіллю і перцем. Додаємо лаврушку.
Тепер укладаємо картоплю і квасолю.
Морква трьом на тертці і викладаємо поверх квасолі, потім верхнім шаром викладаємо цибулю. Шари необов'язково робити в такій послідовності. Можна цибулю і моркву викласти на м'ясо.
Готуємо соус. Помідори очищаємо від шкірки і подрібнюємо. Можна узятий і консервовані помідори і соус. Додаємо зелень, грибний порошок, півтори-дві склянки води і розмішуємо.
Розподіляємо соус по горщикам, закриваємо їх кришками і відправляємо в духовку на 2 години при температурі 180 градусів. Рідина в горщиках не повинна доходити до верху приблизно на півтора см. Інакше буде тікати при закипанні. Якщо у вас вийшло мало соусу - додайте в горщики води.