Човлент по-закарпатски
(покроковий рецепт з фото)
Дієтичне харчування, Вегетаріанське харчування, Низькокалорійні, Пісні страви, Рецепти для схуднення, Вагітним і годуючим
Chovlent - це блюдо для любителів квасолі і перловки. Смачно, ситно і дуже корисно. Вивчіть рецепт човлент по-закарпатськи і приготуйте це блюдо, не пошкодуєте.
У цієї страви є своя історія. Запозичене воно з єврейської кухні. Як відомо, євреї по суботах не працюють. А їсти хочеться і в суботу. Так ось, щоб на суботній обід у них було гаряче блюдо, і було придумано таке блюдо як човлент, якому потрібно довгий час настоятися в печі. Згодом рецепт злегка змінився, квасоля і крупа не закладаються в горщики сирими - але ж саме через них це блюдо довго готувалося. Рецепт приготування човлент по-закарпатськи дуже легкий і особливих кулінарних навичок від господині на кухні не потрібно. Тому, не бійтеся і беремося за підготовку! розповідаю, як приготувати човлент по-закарпатськи.
- М'ясо - 400 грам (яловичина, свинина)
- Квасоля - 2/3 склянки
- Перловка - 2/3 склянки
- Цибуля - 1 штука
- Морква - 1 штука
- Паприка солодка мелена - 1 Ст. Ложка
- Томатна паста - 1 Ст. Ложка
- Часник - 1-2 зубчиків
- Сіль - 1 Чайна ложка
- Перець чорний мелений - 2-3 Щепоток
- Зелень петрушки - 20 грам
- Рослинна олія - 4-5 Ст. Ложок
Квасолю замочити на ніч у холодній воді. Вранці промити і варити до напівготовності.
Перловку теж на ніч краще замочити. Вранці воду злити, промити крупу і залити окропом. Дати настоятися хвилин 30.
М'ясо нарізати і обсмажити практично до готовності. В ідеалі для цієї страви краще всього використовувати копчену грудинку. Можна взяти навпіл сире м'ясо і копчене.
Почистити цибулю і моркву. Нарізати цибулю кубиками, а моркву соломкою або потерти на крупній тертці.
Спасерувати цибулю і моркву на рослинному маслі, додати паприку і томатну пасту.
Тепер укладаємо всі підготовлені інгредієнти в горщики. Першим шаром у нас буде перловка, потім квасоля, м'ясо, подрібнений часник, овочі та зелень. Додаємо сіль, чорний перець і заливаємо водою або бульйоном так, щоб її рівень злегка покривав верхній шар. Накриваємо горщики кришками і відправляємо в нагріту до 160 градусів духовку приблизно на 30-40 хвилин.
Подавати човлент можна в горщиках, попередньо перемішавши вміст, якщо горщики невеликі. У мене горщики завеликі - приблизно по 650 мл. Рецепт розрахований ан два таких горщика.