Бограч по-закарпатски
(покроковий рецепт з фото)
Густий суп-гуляш, в якому багато м'яса, безсумнівно сподобається чоловікам. Дуже раджу приготувати цю страву на природі - у лісі, з Dachen.
Бограч - це казан, в якому готували цю страву. Згодом назва пристало і до самого страви. Взагалі-то це блюдо угорської кухні, але так як Закарпатті деякий час належало угорцям, то і страва прижилося. Готують його виключно на відкритому вогні і в казані, так що приготувати бограч по-закарпатськи в домашніх умовах не вийде. Рецптов приготування бограчу по-закарпатськи існує багато, пропоную вам один з варіантів.
1. Сало нарізаємо кубиками і топимо в гарячому котлі.
2. М'ясо для бограчу вибираємо без кісток, але з сухожиллями. Для цього підійде лопатка або гомілка. Нарізаємо м'ясо шматочками середньої величини і кидаємо в котел. Весь час помішувати, щоб м'ясо не приставало до стінок казанка.
3. Чистимо цибулю та нарізаємо кільцями або півкільцями. Коли з м'яса випарується весь сік, додаємо до нього цибулю.
4. Чистимо моркву і натираємо на тертці. Додаємо в казан. Смажимо до м'якості.
5. Чистимо часник і солодкий перець, нарізаємо. Додаємо до м'яса солодку паприку і через хвилинку солодкий і гострий перець, часник, томат, спеції. Перемішуємо і доливаємо водою, щоб вона злегка покрила м'ясо. Тепер додаємо сіль, знову перемішуємо і тушкуємо практично до готовності.
6. Чистимо картоплю і нарізаємо невеликими кубиками. Додаємо до м'яса.
7. Пробуємо на смак підливу, dosalivaem, якщо потрібно. Додаємо нарізану зелень і дотушіваем до готовності. Потім даємо настоятися хвилин 15 і кличемо компанію до столу.
- Сало копчене - 100-150 грам
- М'ясо - 1 кілограм (яловичина, свинина або баранина)
- Картопля - 700 грам
- Цибуля - 2 штуки
- Морква - 2-3 штук
- Перець солодкий - 2 штуки
- Томатна паста - 3-4 Ст. Ложок
- Часник - 2-3 зубчиків
- Гострий мелений перець - 1 щіпка
- Сухі приправи для гуляшу - 2-3 Щепоток
- Сіль - 1 Чайна ложка (за смаком)
- Зелень - 50 грам (кріп, петрушка)
- Паприка солодка - 1, 5 чайних ложки
1. Сало нарізаємо кубиками і топимо в гарячому котлі.
2. М'ясо для бограчу вибираємо без кісток, але з сухожиллями. Для цього підійде лопатка або гомілка. Нарізаємо м'ясо шматочками середньої величини і кидаємо в котел. Весь час помішувати, щоб м'ясо не приставало до стінок казанка.
3. Чистимо цибулю та нарізаємо кільцями або півкільцями. Коли з м'яса випарується весь сік, додаємо до нього цибулю.
4. Чистимо моркву і натираємо на тертці. Додаємо в казан. Смажимо до м'якості.
5. Чистимо часник і солодкий перець, нарізаємо. Додаємо до м'яса солодку паприку і через хвилинку солодкий і гострий перець, часник, томат, спеції. Перемішуємо і доливаємо водою, щоб вона злегка покрила м'ясо. Тепер додаємо сіль, знову перемішуємо і тушкуємо практично до готовності.
6. Чистимо картоплю і нарізаємо невеликими кубиками. Додаємо до м'яса.
7. Пробуємо на смак підливу, dosalivaem, якщо потрібно. Додаємо нарізану зелень і дотушіваем до готовності. Потім даємо настоятися хвилин 15 і кличемо компанію до столу.