Бограч (угорський гуляш по-закарпатськи)
(покроковий рецепт з фото)
Загул - одне з відомих страв угорської кухні і в кожній країні його готують по-різному, згідно з традиціями. Ось і в Закарпатті трохи змінили традиційний рецепт, хочете приготувати?
Ця страва відноситься скоріше до густих супів, хоча ми звикли подавати гуляш на друге. Дуже ситне і смачне блюдо, яке прийшло до нас з Угорщини. У кожної господині, природно, свій рецепт приготування гуляшу. А з цього рецепта ви дізнаєтеся як приготувати бограч (угорський гуляш по-закарпатськи). Для великої чоловічій компанії це блюдо буде в самий раз!
- Свинина м'якоть - 500 грам
- Яловичина м'якоть - 500 грам
- Цибуля ріпчаста - 2 штуки (великі)
- Морква - 3-4 штук
- Селера кореневої - 1 штука (або буряковий)
- Картопля - 1 кілограм
- Перець болгарський - 1 штука
- Помідор - 1 штука
- Яйця - 2 штуки
- Борошно пшеничне - 1 Склянка
- Сіль - 3 чайних ложки(2, 5 - в гуляш, 0, 5 - для тіста)
- Паприка мелена - 5 чайних ложок
- Кмин мелений - 0, 5 чайних ложки
- Лавровий лист - 2-3 штук
- Рослинна олія - 5 Ст. Ложок (або smalets)
- Перець чорний мелений - 0, 5 чайних ложки
Для гуляшу береться кілька сортів м'яса, якщо є копчені реберця - додаємо і їх. Нарізаємо свіже м'ясо на шматочки. Овощи чистим.
У товстостінній каструлі або казанку розігріваємо олію або жир і обсмажуємо дрібно нарізану цибулю до легкого золотистого кольору на середньому вогні.
Додамо до цибулі паприку і мелений тмин, перемішуємо.
Відправляємо до цибулі зі спеціями м'ясо, перемішуємо і готуємо хвилин 6-7.
Солимо м'ясо, додамо мелений чорний перець, лавровий лист, нарізані помідор і болгарський перець. Готуємо хвилин 5, помішувати.
Наливаємо до м'яса з овочами приблизно 0, 5 літра води, накриваємо кришкою, зменшуємо вогонь і тушкуємо приблизно 1 час.
За час гасіння рівень води зменшується, м'ясо стає м'яким і соковитим. Додаємо нарізану моркву і селеру або ріпу. Тушкуємо хвилин 20.
Додамо нарізану картоплю і ще приблизно 1-1.5 літра води. Варимо хвилин 15 після закипання.
А тепер приготуємо чипетке - Клецьк. Для тесту змішаємо борошно, яйця і сіль.
Чайною ложкою, змоченою в рослинному маслі набираємо трохи тіста і викладаємо в гуляш. Тісто можна зробити і погустіше, тоді від тесту просто відщипуємо шматочки. І готуємо гуляш ще хвилини 3. Смачного!