Хліб на кефірі на дріжджах
(покроковий рецепт з фото)
Кефір може стати відмінною основою для хліба. Приготований на кефірі на дріжджах він виходить пишним, красивим і дуже смачним. Ділюся рецептом, який дуже простий і вийде у всіх.
Якщо у вас в холодильнику раптом залишився стакан кефіру, є привід спекти домашній хліб. Рецепт дуже простий і доступний для виконання будь-якої, навіть самої недосвідченої господині. Дивіться покроковий рецепт і готуйте із задоволенням.
- Кефір - 250 грам (будь-якої жирності)
- Борошно пшеничне - 330 грам
- Насіння льону - 1-2 чайних ложок
- Дріжджі сухі - 7 грам (швидкодіючі)
- Сіль - 1 Чайна ложка (без гірки)
- Цукор - 1 Чайна ложка (без гірки)
Підготуйте інгредієнти.
У ємність для замішування тіста влийте кефір, додайте сіль і цукор.
До борошна додайте насіння льону і сухі швидкодіючі дріжджі.
Всипте суху суміш до кефіру, замісіть тісто.
Накрийте миску з тістом харчовою плівкою і поставте при кімнатній температурі на расстойку.
Тричі, з періодичністю в 30 хвилин, зробіть обминку тесту методом "розтягнути і скласти" .
Через 2 години вистоювання викладіть тісто на стіл, пріпиленний борошном, розтягніть його в пласт.
Підверніть куточки тесту всередину з одного боку.
Зробіть один оборот в сторону центру.
Розгорніть тісто іншою стороною, повторіть те ж саме: подверніте куточки тесту.
Зробіть подворот тесту до центру, защіпніте шов, подкатайте заготовку, щоб вирівняти.
Викладіть заготовку "швом" вниз і залиште на расстойку на 30-40 хвилин.
Перекладіть заготовку на лист для випічки, гострим ножем або лезом бритви зробіть надріз. Нагрійте духовку до максимальної температури, в низ духовки помістіть сковороду з водою, перші 10 хвилин випікайте при максимальній температурі, в цей час формується кірочка. Потім скиньте температуру до 180 градусів і випікайте ще 30-40 хвилин до готовності.
Готовий хліб остудіть на решітці до кімнатної температури.
Хліб вийшов ароматний, хрусткий, насіння льону додають випічці привабливості. Від душі рекомендую спробувати спекти такий хліб.