Рецепт Сюзьма фото

Сюзьма
(покроковий рецепт з фото)

Східна кухня , Турецька кухня
Молочні продукти, Молоко
Дієтичне харчування, Для діабетиків
На обід, На полуденок
Десерти, Пудинг

Це смачний і корисний кисломолочний продукт, який дуже легко приготувати самому. Приготувавши сузьму хоч раз, ви вже не зможете від неї відязикатися, спектр застосування цього продукту величезний.

Дитинство мого чоловіка пройшло в Таджикистані, і тому в моєму будинку часто готуються середньоазіатські страви. Одним з них і є сузьма - дуже цікавий продукт. Я не крем, і не сир, але смачно, це точно сузьма можна робити солоної і солодкої, гострої, із зеленню. Вона прекрасно підходить до багатьох страв. Замість сметани - в супи або борщ, в салати замість заправки, додати в сузьму фрукти або ягоди - і вийде чудовий сніданок для дітей. Так навіть на хліб її до хліба - і вже смачно. Як приготувати сузьму, я детально виклала в цьому рецепті. Дуже раджу приготувати, не пошкодуєте.

  • Молоко домашнє - 2, 2 L(200 мл для закваски, інше для катика)
  • Крем - 1, 5 Ст. Ложки( жирна)
  • Сіль - 2 чайних ложки
сюзьма - фото крок 1
Насамперед готуємо закваску для катика, а вже з нього потім будемо робити сюзьму. Для закваски в склянку свіжого теплого молока додаємо півтори ложки сметани. Розмішуємо і ставимо в тепле місце на добу. Кришкою посуд лише прикриємо, герметично не закриваємо.
сюзьма - фото крок 2
Cogdell стартер готовий, приступаємо до другого етапу - випарювання молока. Наливаємо молоко в емальований посуд, нагріваємо його майже до кипіння, але не кип'ятимо! Зменшуємо вогонь до мінімального і випаровуємо майже третина молока. Помішуємо, щоб не пригоріло.
сюзьма - фото крок 3
Остужаем молоко, щоб воно не було гарячим, і розмішуємо в ньому закваску. Розливаємо по банках, закриваємо їх і вкутуємо. Ставимо в тепле місце для сквашування (годин на 8-10).
сюзьма - фото крок 4
Тепер катик Тесла. Щоб отримати з нього правильну сузьму, його треба підсолити. На літр катика додаємо чайну ложку солі без гірки. Перемішуємо.
сюзьма - фото крок 5
Застеляємо друшляк щільною бавовняною тканиною, перекладаємо в неї катик. Потім пов'язуємо кінчики тканини вузликом і підвішуємо. Під вузлик ставимо миску, в неї буде капати сироватка. Стікати вона буде годин 6-8.
сюзьма - фото крок 6
І ось що у нас вийшло: густа маса, схожа на сметану або м'який сир. Це і є сузьма.

Схожі рецепти