Сир брі в домашніх умовах
(покроковий рецепт з фото)
Король сирів своїм руками і на своїй кухні. Чому б не замахнутися на таке?
Хочете перевірити який з вас сировар? Якщо ви любите насолоджуватися смаком сирів з цвіллю і любите експериментувати - для вас рецепт приготування сиру брі в домашніх умовах.
1. Ділимо кількість кип'яченої води, вказане в рецепті на дві чашки. В одній розчиняємо лимонну кислоту, в інший - розводимо сичужний фермент.
2. Молоко нагріваємо до 30-35 градусів і вливаємо в нього розчин лимонної кислоти, добре розмішуємо, потім додаємо сичужний фермент і знову добре розмішуємо.
3. Накриваємо каструлю з молоком кришкою і ставимо на 1 годину в тепле місце.
За цей час молоко повинно згорнутися в згусток.
4. Нарізаємо згусток прямо в каструлі на маленькі кубики. Ми залишаємо хвилин ан 10-15.
5. Ставимо каструлю на невеликий вогонь і нагріваємо до 40-45 градусів. Весь час акуратно заважаємо сир.
6. Прибираємо каструлю з вогню і даємо постояти хвилин 15-20. Сирні зерна повинні осісти на дно каструлі.
7. Проціджуємо вміст каструлі через друшляк, застелений марлею. Даємо стекти сироватці години 2-3.
8. Злегка солимо сирну масу, перемішуємо і викладаємо у форму з дрібними дірочками.
9. Даємо сиру обсохнути на тканини 1-2 дня, періодично міняючи тканину на суху.
10. З шматочка покупного сиру брі акуратно зрізаємо цвіль - без шматочків сиру! !! . Натираємо цвіллю наш шматок сиру з усіх боків.
11. Укладаємо сир в контейнер з кришкою і ставимо в холодильник. Через 4-5 днів на сирі повинна почати рости біла цвіль. Через 10-14 днів її буде вже досить багато.
12. Викладаємо сир в контейнері на лист пергаментного паперу нижньою стороною догори і чекаємо ще 10-14 днів, щоб цвіль виросла і на цій стороні сиру.
Ну от і все, насолоджуйтеся власноруч зробленим сиром
- Молоко - 3 L (домашнє)
- Лимонна кислота - 1/4 чайних ложки
- Сичужний фермент - 0, 1 грами (мате)
- Сіль - 1 Ст. Ложка
- Брі сир - 50 грам (для того, щоб взяти з нього цвіль)
- Вода - 150 мілілітрів (холодна кип'ячена)
1. Ділимо кількість кип'яченої води, вказане в рецепті на дві чашки. В одній розчиняємо лимонну кислоту, в інший - розводимо сичужний фермент.
2. Молоко нагріваємо до 30-35 градусів і вливаємо в нього розчин лимонної кислоти, добре розмішуємо, потім додаємо сичужний фермент і знову добре розмішуємо.
3. Накриваємо каструлю з молоком кришкою і ставимо на 1 годину в тепле місце.
За цей час молоко повинно згорнутися в згусток.
4. Нарізаємо згусток прямо в каструлі на маленькі кубики. Ми залишаємо хвилин ан 10-15.
5. Ставимо каструлю на невеликий вогонь і нагріваємо до 40-45 градусів. Весь час акуратно заважаємо сир.
6. Прибираємо каструлю з вогню і даємо постояти хвилин 15-20. Сирні зерна повинні осісти на дно каструлі.
7. Проціджуємо вміст каструлі через друшляк, застелений марлею. Даємо стекти сироватці години 2-3.
8. Злегка солимо сирну масу, перемішуємо і викладаємо у форму з дрібними дірочками.
9. Даємо сиру обсохнути на тканини 1-2 дня, періодично міняючи тканину на суху.
10. З шматочка покупного сиру брі акуратно зрізаємо цвіль - без шматочків сиру! !! . Натираємо цвіллю наш шматок сиру з усіх боків.
11. Укладаємо сир в контейнер з кришкою і ставимо в холодильник. Через 4-5 днів на сирі повинна почати рости біла цвіль. Через 10-14 днів її буде вже досить багато.
12. Викладаємо сир в контейнері на лист пергаментного паперу нижньою стороною догори і чекаємо ще 10-14 днів, щоб цвіль виросла і на цій стороні сиру.
Ну от і все, насолоджуйтеся власноруч зробленим сиром