Коржик на заквасці «Atsatan»
(покроковий рецепт з фото)
Приготувати традиційну узбецьку випічку можна і в домашніх умовах! У цьому рецепті ви дізнаєтеся, як приготувати корж на заквасці "ацатан", повітряну коржик з дріжджового тіста на заквасці.
У цьому рецепті для приготування тіста використовується тістомісильник, але ви можете і самостійно замісить еластичне м'яке тісто протягом 5 хвилин. Якщо ви хочете приготувати класичну узбецьку коржик, обов'язково використовуйте саме закваску "ацатан", вона забезпечує характерний смак і структуру даної випічки. Прикрасити корж можна не тільки кунжутом, але і чорнушкою, кмином або насінням соняшнику. Для випічки коржів найкраще використовувати камінь для хліба, так як він рівномірно нагрівається і не дає випічці підгоріти знизу.
- Борошно - 3 склянки
- Вода - 1 Склянка
- Дріжджі сухі - 0, 5 чайних ложки
- Кисломолочна закваска "ацатан" - 1 Чайна ложка
- Кунжут - 1 Чайна ложка
- Цукор - 1 Чайна ложка
- Сіль - 1 Чайна ложка
1. Дріжджі і цукор додайте у воду і залиште на 15 хвилин. Добре перемішайте і додайте в миску тістоміса. Додайте закваску, сіль і просіяне борошно. Увімкніть тістомісильник на три хвилини. Готове тісто викладіть на робочий стіл, округлятимете в колобок.
2. Перекладіть тісто в змащену олією чашу і накрийте кришкою. Залиште на 1, 5-2 годину. Готове тісто викладіть на робочий стіл, округлятимете.
3. Присипте стіл борошном і сформуйте коржик: спочатку тісто акуратно розплющите долонею, після чого підхопите корж по центру і в вертикальному положенні розтягніть її середину, перебираючи руками.
4. Акуратно покладіть корж на стіл і вирівняйте її форму. Перенесіть корж на папір для випічки. Додатково розтягніть середину коржики, постукуючи по ній кулаком.
5. Змастіть корж рослинним маслом і посипте кунжутом. Середину коржа наколи виделкою. Накрийте корж кришкою і залиште на 40-60 хвилин. Розігрійте духовку разом з каменем для хліба при температурі 200 градусів.
6. Акуратно викладіть корж на камінь для хліба і випікайте 10 хвилин. Потім знизьте температуру до 180 градусів і випікайте 25 хвилин. Готову корж остудіть на решітці. Смачного!