Бігус в горщику
(покроковий рецепт з фото)
Якщо ви хочете порадувати своїх рідних справжньою домашньою їжею, тоді я пропоную вам приготувати бігус в горщику - польське блюдо, яке, втім, популярно також в литовській і білоруської кухнях.
Рецепт приготування Бігус в горщику прийнято відносити до традиційної польської кухні, але це блюдо також досить широко поширене в багатьох інших сусідніх з Польщею країнах. І ми теж можемо приготувати цю смакоту, тим більше що нічого складного тут немає, а продукти для цієї страви ви знайдете в будь-якому магазині. Повірте, смак у Бігус дійсно приголомшливий, адже страва виходить неймовірно соковите, ситне і ароматне, а квашена капуста і копченості надають йому неповторну родзинку. Загалом, така смакота перетворить навіть самий звичайний вечеря в справжнє свято душі і тіла, тому не зволікайте і приготуйте для своїх рідних бігус в горщику в домашніх умовах, вони скажуть вам за це величезне спасибі.
1) Для початку обсмажуємо на розігрітій олії подрібнену ріпчасту цибулю до золотистого кольору. Потім віджимаємо квашену капусту і викладаємо її на сковороду до цибулі, додаємо томатну пасту, перемішуємо все і тушкуємо на повільному вогні під кришкою протягом години.
2) Свіжу капусту шаткуємо, посипаємо її сіллю, перемішуємо і мнемо капусту руками, отставляем її поки в сторону.
3) Тепер нарізаємо кубиками яблуко, болгарський перець, гриби і помідори.
4) М'ясо нарізаємо невеликими шматочками, ковбасу і бекон ріжемо кубиками або брусками. По черзі обсмажуємо все в рослинному маслі до рум'яної скоринки, спершу бекон, потім ковбасу і м'ясо.
5) Перекладаємо обсмажене м'ясо і копченості в миску з нарізаними овочами і грибами, додаємо квашену капусту, свіжу капусту, вино, перемішуємо все, солимо і перчимо до смаку.
6) Розкладаємо все по горщикам і заливаємо від маси соком. Горщики або закупорюємо фольгою і закриваємо поверх кришкою, або накриваємо пластами листкового тіста, змащеного по обидва боки яєчним жовтком.
7) Відправляємо горщики в духовку (холодну), встановлюємо температуру 160 градусів і залишаємо їх там приблизно на 2 годину.
8) Після закінчення часу бігус можна їсти, але він виходить набагато смачніше, якщо дати йому охолонути, потім постояти пару годинок в холодильнику і тільки потім підігріти і подати до столу.
Приємного вам апетиту!
- Капуста білокачанна свіжа - 400 грам
- Капуста квашена - 400 грам
- Яловичина - 200 грам
- Свинина - 200 грам
- Бекон - 200 грам
- Ковбаса копчена - 200 грам
- Помідор - 1-2 штук
- Цибуля ріпчаста - 1 штука
- Перець болгарський - 1 штука
- Яблуко - 1 штука (кисле)
- Гриби білі - 4-5 штук(Можно заменить шампиньонами)
- Вино біле сухе - 3/4 склянки
- Паста томатна - 3 Ст. Ложки
- Масло рослинне - За смаком (для смаження)
- Перець чорний мелений - За смаком
- Сіль - За смаком
1) Для початку обсмажуємо на розігрітій олії подрібнену ріпчасту цибулю до золотистого кольору. Потім віджимаємо квашену капусту і викладаємо її на сковороду до цибулі, додаємо томатну пасту, перемішуємо все і тушкуємо на повільному вогні під кришкою протягом години.
2) Свіжу капусту шаткуємо, посипаємо її сіллю, перемішуємо і мнемо капусту руками, отставляем її поки в сторону.
3) Тепер нарізаємо кубиками яблуко, болгарський перець, гриби і помідори.
4) М'ясо нарізаємо невеликими шматочками, ковбасу і бекон ріжемо кубиками або брусками. По черзі обсмажуємо все в рослинному маслі до рум'яної скоринки, спершу бекон, потім ковбасу і м'ясо.
5) Перекладаємо обсмажене м'ясо і копченості в миску з нарізаними овочами і грибами, додаємо квашену капусту, свіжу капусту, вино, перемішуємо все, солимо і перчимо до смаку.
6) Розкладаємо все по горщикам і заливаємо від маси соком. Горщики або закупорюємо фольгою і закриваємо поверх кришкою, або накриваємо пластами листкового тіста, змащеного по обидва боки яєчним жовтком.
7) Відправляємо горщики в духовку (холодну), встановлюємо температуру 160 градусів і залишаємо їх там приблизно на 2 годину.
8) Після закінчення часу бігус можна їсти, але він виходить набагато смачніше, якщо дати йому охолонути, потім постояти пару годинок в холодильнику і тільки потім підігріти і подати до столу.
Приємного вам апетиту!