Бігус з яловичини
(покроковий рецепт з фото)
Кількість порцій: 6-8
Час приготування: 3 г. 30 хв.
Бігос - це неймовірно ситне і смачне блюдо, яке прийнято відносити до національної польської кухні. У кожної господині є свій рецепт його приготування, і сьогодні я поділюся з вами своїм коханим.
Опис приготування:
Оскільки є безліч різних варіантів приготування цієї страви, то кожен може вибрати щось на свій смак, адже тут ви можете використовувати абсолютно будь-яке м'ясо, а також гриби і різні овочі. У будь-якому випадку бігус виходить дуже смачним і ароматним, ну а для справжніх гурманів я хочу запропонувати ось такий рецепт приготування Бігус з яловичини. У цього блюда багатий склад, завдяки чому воно виходить дуже насиченим і досить незвичайним. Навряд чи хтось із ваших домашніх залишиться незадоволений, якщо ви вирішите приготувати на вечерю бігус з яловичини в домашніх умовах, адже смак у цієї страви дійсно царський, самі спробуйте.
- Яловичина - 700-800 грам (лопатка)
- Сало солоне - 250 грам (з м'ясним прошарком)
- Ковбаса копчена - 400 грам
- Капуста білокачанна свіжа - 400 грам
- Капуста квашена - 400 грам
- Гриби лісові сухі - 100 грам
- Цибуля ріпчаста - 2 штуки
- Помідор - 2 штуки
- Кмин - 0, 5 Ст. Ложки
- Перець чорний горошком - 8-10 штук
- Ягоди ялівцю - 6-8 штук
- Сіль - За смаком
Для початку необхідно замочити гриби в гарячій воді (3 склянки) приблизно на 15-20 хвилин. Потім воду зливаємо в каструльку (вона нам ще стане в нагоді), гриби нарізаємо на досить великі шматки, а грибний настій гарненько проціджуємо.
М'ясо промиваємо та нарізаємо кубиками, ковбасу ріжемо трохи дрібніші.
Тепер розігріваємо чавунну сковороду і обсмажуємо на ній сало до золотистого кольору, перекладаємо його в тарілку. На утворився після обсмажування жирі обсмажуємо ковбаску і також перекладаємо її в тарілку.
Далі викладаємо на сковороду м'ясо, смажимо його, поки воно не змінить колір і не покриється рум'яною скоринкою, при необхідності додаємо в сковороду трохи олії.
Відкладаємо м'ясо в сторону і обсмажуємо на сковороді нарізаний кубиками ріпчасту цибулю до золотистого кольору.
Шаткуємо свіжу капусту і разом з грибами викладаємо на сковороду до обсмаженої цибулі, тушкуємо все під кришкою 10 хвилин, періодично помішуючи.
Потім відживають квашену капусту і викладаємо її на сковороду до решти інгредієнтів, вливаємо проціджений грибний настій.
Обсмаженої м'ясо, сало та ковбасу також кладемо на сковорідку, додаємо нарізані кубиками помідори, ягоди ялівцю, спеції і сіль за смаком. Перемішуємо все і доводимо рідину до кипіння, потім накриваємо сковорідку кришкою і ставимо її на 3 години в розігріту до 150 градусів духовку. Періодично бігус слід помішувати і при необхідності доливати в сковороду воду.
Після закінчення часу подаємо гарячу страву до столу зі сметаною і житнім хлібом. Смачного!