Зібраний
(покроковий рецепт з фото)
Татли - блюдо татарської кухні, яке знають багато і навіть робили вдома. Це смачна домашня помадка з цукру і молока. Правда вона іноді не виходить і зараз я покажу як правильно робити.
Зібраний - це знайома з дитинства молочна помадка або просто варений цукор. При всій видимій простоті рецепта можуть бути кілька помилок. Якщо ви не доварити цукор, він буде тягнутися і липнути до зубів. Якщо переварите, не зможете зробити пласт, він буде розсипатися. Ну то й інше виправлення. У першому випадку Татли потрібно доварити. У другому додати трохи молока і інтенсивно перемішати до однорідної в'язкої маси. Поставити на вогонь, довести до кипіння і зняти. Після цього зазвичай все виходить на відмінно.
- Цукор - 500 грам
- Молоко - 175 мілілітрів

Підготуйте молоко і цукор.

Налийте молоко в каструлю з товстим дном і високими стінками. Поставте на середній вогонь і доведіть до кипіння.

Всипте цукор, весь час перемішуючи.

Зробіть вогонь мінімальним і варіть Татли протягом 25-30 хвилин. На початку маса буде сильно підніматися і пінитися. Потім потихеньку згущуватися і осідати. Щоб вона не пригоріла, заважайте її весь час.

Маса готова коли стане кольору топленого молока і при опусканні в холодну воду буде утворювати щільну кульку.

Візьміть плоску тарілку і змастіть її маслом. В ідеалі це залізне блюдо, але я беру звичайну плоску з бортиками. Повністю охолонути. Викладіть масу на блюдо і розрівняйте в пласт товщиною 2 см. Зробіть ножем надсечкі.

Розламайте пласт по надсічці. Татли готові. Подавайте з гарячим чаєм і кавою.

Приємного чаювання!