Zhardinьer
(покроковий рецепт з фото)
Zhardinьer (від французького"jardin" - сад) - чудове овочеве блюдо, щось середнє між рагу і спекотне. Незважаючи на те, що назва французьке, відноситься воно до російської кухні.
Просте блюдо з оригінальною назвою, колись було дуже популярно в Росії. Для його приготування краще використовувати глиняний або керамічний посуд. Набір овочів для жардіньера може змінюватися від їх наявності та сезонності, але в основі завжди залишаються капуста і картопля. Капуста і картопля береться в рівній кількості, інших овочів необхідна друга менше. До готового блюда прийнято подавати розігріте з сіллю вершкове масло, тому при наявності соусу, овочі в процесі приготування краще не солити. Подавати жардіньер можна як самостійну страву, так і в якості гарніру. Це ситно, просто, корисно і так по-домашньому!
- Картопля - 300 грам
- Капуста - 300 грам
- Цибуля - 100 грам
- Морква - 100 грам
- Кабачок - 100 грам
- Перець солодкий - 100 грам
- Квасоля стручкова - 100 грам
- Горошок зелений - 100 грам
- Прованські трави - За смаком
- Сіль - За смаком
Підготуйте всі інгредієнти.
Білокачанну капусту нарізаємо великими шматочками.
Картопля очищаємо і нарізаємо середнього розміру.
Решта овочі необхідно нарізати різної форми середніх розмірів.
Якщо ви використовуєте квасоля і горошок в замороженому вигляді, промийте його під теплою проточною водою і відкиньте на сито, щоб стекла вся вода.
Капусту злегка пам'ятаєте руками, щоб вона стала м'якше і пустила сік, додайте до неї інші овочі і перемішайте. Спеції можна додати будь-які, у мене - прованські трави. Перекладіть овочі в горщики або в форму для запікання. Накрийте форму кришкою або фольгою, щільно, щоб пара не виходила. Надішліть в розігріту до 180 градусів духовку на 80 хвилин.
Готовий жардіньер солити потрібно за столом, оскільки без солі овочі краще упреют і пропекутся. У процесі запікання овочі дадуть сік і будуть нудиться в ньому, просочуючись ароматами один одного.
У класичному варіанті жардіньер подають c розтопленим вершковим маслом, розігрітим з сіллю. Смачного!