Тушкована яловичина з грибами
(покроковий рецепт з фото)
Яловичина тушкована з грибами - вишукану страву, яке зможе прикрасити ваш святковий стіл. Повірте - це блюдо буде викликати захват у ваших гостей своїм зовнішнім виглядом і апетитним пахощами!
До нашого основної страви можна подавати різні гарніри, наприклад: картопляне пюре, відварні макаронні вироби, гречану або рисову каші.
- Яловичина - 500 грам
- Гриби опята - 400 грам
- Перець болгарський - 2 штуки
- Цибуля ріпчаста - 2 штуки
- Паста томатна - 3 Ст. Ложки
- Свіжа зелень - За смаком
- Базилік сухий - 0, 5 Ст. Ложки
- Часник - 2 зубчики
- Сіль, перець - За смаком
Беремо м'ясо, добре промиваємо його під проточною водою, притримуючи яловичину руками, даємо воді стекти і потім викладаємо на обробну дошку. Зачищаємо за допомогою ножа від сухожиль і плівки. Тепер наше завдання: порізати м'ясо приблизно на однакові невеликі шматочки для того, щоб під час смаження його на сковороді, воно присмажився однаково з усіх сторін. Порізане на шматочки м'ясо перекладаємо в миску. Солимо, перчимо до смаку і перемішуємо всі інгредієнти столовою ложкою.
Беремо сковороду бажано з глибокими краями. Наливаємо в ємність рослинне масло і ставимо на середній вогонь. Коли масло розігріється, робимо вогонь менше і акуратно за допомогою дерев'яної лопатки перекладаємо м'ясо з миски в сковороду. Яловичину обсмажуємо до утворення рум'яної скоринки, періодично перемішуючи його підручним інструментом.
Беремо каструлю, наливаємо в неї гарячу кип'ячену воду, додаємо туди томатну пасту і за допомогою столової ложки все перемішуємо. Ставимо ємність на середній вогонь. Підсмажені шматочки яловичини за допомогою дерев'яної лопатки перекладаємо в каструлю, накриваємо все кришкою і тушкуємо на слабкому вогні 45-50 хвилин. Увага: бажано, щоб в кришці було невеликий отвір, для того, щоб пар, який утворюється під час приготування страви, міг вільно виходити назовні.
Для страви відбирають міцні, свіжі гриби. Беремо гриби і перекладаємо їх в миску. Можливо, у деяких грибів буде пошкоджена шкірка, тоді за допомогою ножа акуратно зрізаємо її. Добре промиваємо гриби під проточною теплою водою і викладаємо на обробну дошку. Ножем нарізуємо опеньки на невеликі шматочки і знову перекладаємо їх в миску.
Для того щоб відварити гриби, беремо невелику каструлю, наливаємо в неї звичайну воду, додаємо туди ж щіпку солі і ставимо каструлю на середній вогонь. Коли вода в ємності закипить, обережно за допомогою столової ложки пересипаємо в неї наші гриби. Опеньки варяться протягом 5 хвилин. По закінченню цього часу, за допомогою прихваток беремо каструлю і відкидаємо її вміст в друшляк. Даємо стекти рідини, а готові опеньки перекладаємо в миску або в тарілку.
Лук з допомогою ножа очищаємо від лушпиння, промиваємо під проточною водою і викладаємо на обробну дошку. За допомогою ножа нарізаємо наш інгредієнт півкільцями або, як вам більше подобається - на невеликі квадратики. Потім перекладаємо його в чисту тарілку.
Для нашого страви ніякої ролі не зіграє, яким буде за кольором перець, але я раджу взяти червоний або помаранчевий перець, так як він додасть основної страви красивий яскравий колір! Отже, добре промиваємо інгредієнт під проточною водою. Потім за допомогою ножа вирізаємо внутрішню, насіннєву коробочку і хвостик. На обробній дошці за допомогою ножа нарізаємо овоч на кубики середніх розмірів і перекладаємо в чисту тарілку.
На сковороду наливаємо трохи олії і ставимо на середній вогонь. Викладаємо в ємність порізану кільцями цибулю і обсмажуємо його не більше 5 хвилин, постійно помішуючи лопаткою. По закінченню цього часу до цибулі додаємо відварені гриби і, знову помішуючи все дерев'яною лопаткою, смажимо інгредієнти 10 хвилин. А після цього додаємо болгарський перець і смажимо ще 5 хвилин. За допомогою кухонних прихваток беремо ємність, і злегка нагнувши її, лопаткою пересипаємо всі інгредієнти в каструлю з яловичиною. Солимо і перчимо до смаку, перемішуємо все столовою ложкою, накриваємо кришкою і тушкуємо інгредієнти страви на слабкому вогні ще 15-20 хвилин.
Промиваємо зелень під проточною водою, а потім обсушуємо за допомогою паперових рушників. Викладаємо на обробну дошку і ножем дрібно рубаємо петрушку і кріп, потім - перекладаємо в чисту тарілку.
Викладаємо на обробну дошку часник і, придавивши його рукояткою від ножа, знімаємо з нього лушпиння. Після - дрібно рубаємо зубчики.
Наше страва майже готова! Тому додаємо в каструлю з інгредієнтами базилік і часник, добре все перемішуємо ложкою і тушкуємо ще 5 хвилин. Потім вимикаємо конфорку, додаємо в ємність зелень, знову все перемішуємо, накриваємо кришкою і даємо настоятися ще 5 хвилин.