Святомартінскій гусак
(покроковий рецепт з фото)
Святомартінскій гусак - одне з головних страв, яке готують до свята Святого Мартина. Подається святомартінскій гусак традиційно з салатами з червонокачанної капусти і картопляними кнедликами.
Традиція запікати до свята Святого Мартіна гусака має безліч легенд, одна з яких говорить, що одного разу своїми криками гуси заважали Святому Мартину читати проповіді і за це були покарані. День Святого Мартіна (який відзначається 11 листопада) - це своєрідне закінчення всього циклу польових робіт, підготовка до зими. До цього свята вирізалися гуси, щоб і порадувати свою сім'ю смачними стравами, та й не витрачати зайвий зерно на корм птахам. Зазначу, що популярні в це свято не тільки запечений в духовці гусак, але і інші блюда з гусячого м'яса або субпродуктів. Так, з гусячої печінки готують паштети, а з шлуночків варять ароматні супи. Сьогодні я запропоную вам рецепт, як приготувати святомартінского гусака в духовці з яблуками. І тут варіантів приготування існує величезна кількість: хтось фарширує гусака квашеною капустою, хтось - вареної гречкою або картоплею, але найбільш класичним варіантом є все ж гусак, фарширований яблуками. Так давайте і ми приготуємо.
- Гусь - 1, 5-2 кілограма
- Яблука - 3 штуки
- Цибуля - 2-3 штук
- Сіль, перець - За смаком
- Спеції для птиці - За смаком