Рецепт Святомартінскій гусак фото

Святомартінскій гусак
(покроковий рецепт з фото)

Українська кухня
Птах, Фрукти, Яблука, Гусь
Рецепти для схуднення
На святковий стіл
Гарячі страви, Страви цілком

Святомартінскій гусак - одне з головних страв, яке готують до свята Святого Мартина. Подається святомартінскій гусак традиційно з салатами з червонокачанної капусти і картопляними кнедликами.

Традиція запікати до свята Святого Мартіна гусака має безліч легенд, одна з яких говорить, що одного разу своїми криками гуси заважали Святому Мартину читати проповіді і за це були покарані. День Святого Мартіна (який відзначається 11 листопада) - це своєрідне закінчення всього циклу польових робіт, підготовка до зими. До цього свята вирізалися гуси, щоб і порадувати свою сім'ю смачними стравами, та й не витрачати зайвий зерно на корм птахам. Зазначу, що популярні в це свято не тільки запечений в духовці гусак, але і інші блюда з гусячого м'яса або субпродуктів. Так, з гусячої печінки готують паштети, а з шлуночків варять ароматні супи. Сьогодні я запропоную вам рецепт, як приготувати святомартінского гусака в духовці з яблуками. І тут варіантів приготування існує величезна кількість: хтось фарширує гусака квашеною капустою, хтось - вареної гречкою або картоплею, але найбільш класичним варіантом є все ж гусак, фарширований яблуками. Так давайте і ми приготуємо.

  • Гусь - 1, 5-2 кілограма
  • Яблука - 3 штуки
  • Цибуля - 2-3 штук
  • Сіль, перець - За смаком
  • Спеції для птиці - За смаком
святомартінскій гусак - фото крок 1
Підготуйте всі необхідні інгредієнти. Я купила вже ощіпанного гусака на ринку. Домашній гусак завжди буде смачніше магазинного, тому я намагаюся купувати його тільки в перевірених місцях і у перевірених людей. Звичайно ж, це дорожче, але і смак виходить набагато багатше.
святомартінскій гусак - фото крок 2
Гуся гарненько промийте та висушіть паперовими рушниками. Натріть гусака зовні і всередині сумішшю солі, перцю і спецій для птиці. Надішліть гусака в холодильник на верхню полицю на 1-2 години маринуватися.
святомартінскій гусак - фото крок 3
Тим часом підготуйте начинку: цибулю порізати великими шматками, яблука поріжте кубиками, попередньо видаливши серцевину.
святомартінскій гусак - фото крок 4
Змішайте яблука з цибулею, заповніть отриманою масою весь внутрішній простір гусака.
святомартінскій гусак - фото крок 5
Щоб начинка не випала при запіканні і всередині збереглося максимальну кількість соків, шкіру зашейте товстою ниткою або скріпіть зубочистками, як це зробила я.
святомартінскій гусак - фото крок 6
Так як я купувала гусака на ринку, а не Обскубують його самостійно, то відразу і не додивилася, що на ногах залишилася товста жовта шкіра. Її обов'язково потрібно видалити. Крила я раджу обернути фольгою, оскільки гусак запікатиметься довго і вони встигнуть обгоріти. Покладіть гусака у жароміцних форму і відправте в духовку на 2-2, 5 годину (температура перші півгодини 220 градусів, а потім знизьте до 180). Готовність гусака перевіряйте, зробивши невеликий надріз: якщо крові вже немає, значить можна виймати з духовки.
святомартінскій гусак - фото крок 7
Святомартінскій гусак готовий. Подивіться, яким апетитним він вийшов: дуже ніжний всередині, а зовні хрустка скоринка! Їжте із задоволенням!

Схожі рецепти