Соус «Рюи»
(покроковий рецепт з фото)
Соус "руй" - один з базових соусів французької кухні. Перекладається як "іржавий", за колір соусу, готується на основі майонезу. У цьому рецепті я розповім, як приготувати майонез і на його основі соус.
Якщо вас зацікавив класичний французький соус "руй", то приготувати його зовсім нескладно, просто дотримуйтесь покроковим рекомендаціям. Якщо хочете спростити процес, можна приготувати його на основі готового майонезу.
- Яйце - 1 грам (для майонезу)
- Лимон - 0, 5 штуки (для майонезу)
- Цукор - 1 Чайна ложка (для майонезу)
- Сіль - 0, 5 чайних ложки (для майонезу)
- Гірчичний - 1 Чайна ложка (для майонезу)
- Масло рослинне - 180 мілілітрів (для майонезу)
- Картопля - 1 штука
- Куряча печінка - 2 штуки
- Часник - 1 зубчик
- Каєнський перець - 0, 5 чайних ложки
- Шафран - 1 щіпка
Підготуйте інгредієнти.
Насамперед приготуйте майонез, рецептів його приготування багато, це лише один з них. У ємність для збивання влийте рослинне масло, додайте цукор, яйце, намагаючись зберегти в цілості жовток, гірчицю, вичавіть сік половинки лимона.
Все добре збийте, хвилин 10. Якщо майонез буде недостатньо густим, можна додати один яєчний жовток і ще збити. Сіль краще відразу не класти, а підсолити в кінці за смаком.
Заздалегідь замочіть в невеликій кількості окропу щіпку шафрану.
Відваріть 2 курячих печінки в підсоленій воді, перетріть її через ситечко.
Відваріть одну картоплину і теж перетріть через ситечко, щоб домогтися повітряної текстури.
Змішайте печінку і картопля.
Вимішайте до однорідної текстури.
А тепер можна приступити до приготування класичного варіанту соусу "руй" . Для цього візьміть приблизно 150 грам майонезу, додайте в нього кайенскийперець, натріть на тертці зубчик часнику, влийте настій шафрану.
Все добре змішайте.
Додайте печінково-картопляну суміш.
І ще раз добре розмішайте до однорідної консистенції.
Класичний французький соус "руй" готовий. Його можна подавати до хлібним грінками, рибі. Дуже рекомендую спробувати!