Щи добові
(покроковий рецепт з фото)
Одне з основних традиційно російських страв. Густий, наваристий і дуже смачний суп, який приготувати за цим рецептом зовсім нескладно. А добові щі не тому, що готуються добу, не лякайтесь.
Щи в Росії готують вже багато-багато років і, сподіваюся, готуватимуть завжди. Ця страва дуже смачна, і варіантів його приготування існує безліч. Я хочу вам розповісти, як приготувати добові щі. Добові - не тому що варяться добу, добу вони наполягають. І бажано, щоб вони добре промерзли, тоді і смак у щей буде особливий. Сьогодні готувати щі будемо на грибному бульйоні з дріжджовий коржем. Цей рецепт дуже стане в нагоді тим, хто дотримується посту, адже щі ми приготуємо пісні. Якщо не хочете на грибному бульйоні - зваріть яловичий бульйон, а в іншому все процеси будуть ті ж. Приступаємо.
- Капуста квашена - 200 грам
- Картопля - 3 штуки
- Цибуля ріпчаста - 1 штука
- Морква - 1 штука
- Гриби сухі - 40 грам
- Масло рослинне - 100 мілілітрів(2 столові ложки - в тісто, інше - для обсмажування овочів)
- Часник - 2 зубчики
- Борошно пшеничне - 2 склянки
- Дріжджі сухі - 1 Чайна ложка
- Сіль - 1, 5 чайних ложки(0, 5 - в тісто, інше за смаком в суп)
- Перець червоний гострий - 1 щіпка
- Перець чорний мелений - 1-2 Щепоток
- Зелень свіжа - 20 грам (кріп, петрушка - будь-яка)
Щи будемо готувати пісні, на грибному бульйоні. Замочуємо гриби години на 1.5-2.
Відварюємо гриби в невеликій кількості води. Воду, в якій замочували гриби, Не викидати, а проціджуємо і відставляємо.
Чистий цибулю, дрібно нарізаємо його і викладаємо на розігріту з рослинним маслом сковороду. Обсмажуємо 3-4 хвилини.
Чистимо і моєму морквину, можна натерти її на крупній тертці, а можна нарізати тонкою соломкою. Додаємо моркву до цибулі на сковороду, обсмажуємо все разом ще хвилин 5.
Гриби зварилися. Можна їх дрібно порізати, а можна залишити і такими скибочками. Додаємо гриби до овочів на сковороду і обсмажуємо ще кілька хвилин.
А тепер додамо квашену капусту. В ідеалі її треба заморозити перед приготуванням, а потім розморозити. Можете спробувати і так, і так. Додаємо капусту до овочів з грибами, тушкуємо все до готовності капусти. Можна додати трохи води.
Наливаємо в грибний відвар воду, в якій замочували гриби, доводимо до кипіння і викладаємо в каструлю з таким бульйоном очищений і нарізаний на кубики картоплю. Рідини у нас вийде трохи більше 1.5 літрів. Варимо картоплю до готовності.
Додаємо тушковану з овочами і грибами капусту. Доводимо до кипіння і варимо ще хвилин 10.
Додаємо сіль, чорний перець і дрібно нарізану зелень. Варимо ще хвилин 5, після чого прибираємо з плити. Виносимо на холод на добу.
На наступний день щі можна розігріти в духовці в порційних горщиках, а можна не полінуватися і приготувати смачні коржі. Робимо? :) Приступимо до підготовки години за півтора до того моменту, як ви вирішили обідати. Змішаємо з борошном сухі дріжджі, додамо сіль, гострий перець, подрібнений через чеснокодавку часник, рослинне масло і приблизно 150 мл. Теплої води. Замісити тісто, поставимо його в тепле місце, нехай підніметься.
Тісто піднялося.
Розділіть це на 4 частини (у мене 4 горщика, в яких і будемо подавати щі).
Щи розливаємо по керамічним горщикам.
З колобків тесту робимо коржики, якими потім накриваємо горщики. Можна змастити коржі маслом або жовтком. Ставимо їх в розігріту до 200 градусів духовку хвилин на 20-25, поки коржі НЕ спечуть.
Подаємо щі в горщиках, зрізаємо кришку з тіста, натираємо її часником і приступаємо до трапези. Смачного!