Російські щі
(покроковий рецепт з фото)
Це традиційне російське блюдо готують століття готуватимуть ще стільки ж, адже ж смачно. І хоч у нас немає грубки, давайте приготуємо російські щі за рецептом, максимально наближеному до оригіналу.
Традиційно російські щі готували в печі, це зрозуміло. Зрозуміло також і те, що готувалися вони довго (нудилися), ось і смак у них був особливий. Давайте і ми спробуємо приготувати такі щі з допомогою не тільки кухонної плити, але і духовки. Що, що, саме духовки. Вона певною мірою замінить нам російську піч. Отже, розповідаю, як приготувати російські щі. Повірте, коли спробуєте це блюдо, вам зовсім не буде шкода витраченого часу.
- Говяжья грудинка - 600-700 грам
- Капуста квашена - 500 грам
- Сухі білі гриби - 40 грам (штук 5-6)
- Морква - 2 штуки
- Картопля - 3 штуки
- Цибуля ріпчаста - 2 штуки
- Селера кореневої - 1/2 штуки
- Томатний соус - 2 Ст. Ложки
- Вершкове масло - 50 грам
- Сіль - 1 Чайна ложка (за смаком)
- Спеції - 0, 5 чайних ложки (суміш сухих трав: кріп, петрушка, селера, базилік або ваші улюблені але без солі)
- Рослинна олія - 1, 5-2 Ст. Ложки
Найдовше у нас буде готуватися бульйон - близько 2 годин, тому і поставимо його варитися. Викладаємо в каструлю промите м'ясо з кісточкою, очищені цибулину, морквину і корінь селери. Заливаємо води стільки, щоб вона злегка прикривала м'ясо з овочами. Ставимо на вогонь і варимо. Після закипання вогонь зменшуємо, бурхливого кипіння нам не потрібно. Коли м'ясо буде практично готове - додамо щіпку солі.
Квашену капусту викладаємо в глиняний горщик, доливаємо води, щоб вона трохи покрила капусту, додаємо вершкове масло, закриваємо горщик кришкою і ставимо в духовку тужити-гаситися при температурі 180 градусів приблизно на 1 час.
Сухі гриби заливаємо гарячою водою і залишаємо хвилин на 30.
Чистим картошку, нарізаємо її великими шматками, викладаємо в каструлю і додаємо розмочені гриби. Заливаємо трохи води, додаємо 1-2 дрібка солі і ставимо варитися до готовності картоплі. Готову картоплю можна розім'яти в бульйоні, а можна залишити шматочками.
Очистимо й наріжемо залишилися цибулю і моркву: цибуля - дрібними кубиками, морква можна натерти на тертці або нарізати тонкою соломкою. Обсмажити на рослинному маслі на сковороді, потім додамо томатний соус і через хвилину приберемо з вогню.
Якраз і наша капуста в духовці приготувалася. Відправляємо зажарку до капусти.
Туди ж додаємо проціджений яловичий бульйон, м'ясо без кісточки, грибний бульйон з грибами і картоплею. Додаємо спеції і сіль. Можна додати подрібнений часник. Закриваємо кришкою і ставимо в духовку ще хвилин на 20-30.
Подаємо до столу російські щі з житніми сухариками і ще одним блюдом - солоними грибами з цибулею і сметаною. Така традиція