Кок-о-Wen
(покроковий рецепт з фото)
Кок-о-вен або півень у вині - класика кухні Франції. Спочатку селянська їжа, тушковане в домашньому вини жорстке м'ясо півня, це блюдо з часом стало однією з візитних карток французької кухні і гідно прикрашати святковий стіл.
Вважається, що для справжнього коко-о-вен використовують лише півнів, причому
Однорічних, вагою близько 3 кг. Однак і зі звичайної курки теж виходить смачно!
- Курка - 1 штука(1200-1300 г)
- Цибуля ріпчаста - 1 штука (або salotų - 2-3штуки)
- Бекон - 50 грам
- Печериці - 250 грам
- Морква - 1 штука
- Часник - 2-3 зубчиків
- Масло оливкове - 2 Ст. Ложки
- Вершкове масло - 50 грам
- Борошно пшеничне - 1 Ст. Ложка
- Коньяк - 2 Ст. Ложки
- Вино червоне сухе - 400 мілілітрів
- Чебрець - 1 щіпка
- Розмарин - 1 щіпка
- Чорний перець - 1 щіпка
- Лавровий лист - 1 штука
Курку розділіть на порційні шматки і обсмажте на суміші оливкової та вершкового масла до легкої скоринки. Вершкового масла беріть 20 грам.
Вийміть шматки курки і зберігайте їх теплими. У сковороду викладіть нарізану кубиками бекон або грудинку і крупно порізану цибулю, в ідеалі - шалот. Обсмажте, помішуючи, до легкої позолоти.
Додайте в сковороду кружальця моркви і крупно порізані печериці. Смажте до м'якості, помішуючи.
Поверніть курку до овочів і влийте коньяк. Дайте алкоголю випаруватися на сильному вогні при помішуванні.
Наполягати вино, доведіть до кипіння, злегка посоліть і тушкуйте на повільному вогні до м'якості курки.
Ближче до кінця гасіння поперчіть блюдо і покладіть чебрець, невеликий лавровий лист і розмарин.
Приготовим ру. На маленькій сковорідці розтопіть масло і всипте борошно. Постійно помішуючи, прогрійте суміш.
Розкладіть шматочки курки на підігріті тарілки. В соус додайте ру і добре перемішайте лопаткою або віночком.
Полийте курку соусом і подавайте. Французи зазвичай обходяться без гарніру, додаючи до страви лише скибки свіжого м'якого хліба і, звичайно, келих вина.