Холодець «святкове конфетті»
(покроковий рецепт з фото)
Холодець люблять все. Ця страва завжди ефектно виглядає на святковому столі і відкриває простір для фантазії. Можна зробити бюджетний варіант заливного, взявши за основу недороге куряче м'ясо і додати в нього яскраві вкраплення овочів.
Холодець на основі курячого бульйону і курячого м'яса більш легке. А добавка маринованих овочів робить його смак більш насиченим і яскравим. Пропорції дані в розрахунку на 500 г курки, але варити вигідніше курку цілком. Залишку цілком вистачить на прекрасний суп.
- Курка - 500 грам
- Горошок консервований - 3 Ст. Ложки
- Кукурудза консервована - 3 Ст. Ложки
- Огірки мариновані - 3-4 штук (смачніше брати корнішони)
- Маслини - 10-15 штук
- Маринований червоний перець - 1 штука
- Чилі перець - 1 щіпка (в пластівцях)
- Майонез - 2 Ст. Ложки
- Хрін столовий - 2 Ст. Ложки
- Желатин - 10 грам (з 0, 5 л бульйону)
Промийте і добре дощіпайте курку. Розрубати її на чотири частини і зваріть хороший міцний бульйон. Можна зробити це на плиті або мультиварці. В основному, щоб бульйон був найнасиченим і міцним. Варіть його на повільному вогні, додавши цибулину і коріння. А ось лавровий лист не додавайте, він тут ні до чого. Готовому бульйону краще дати час настоятися.
Готову курку вийміть з бульйону, прохолодний, зніміть шкіру, видаліть кістки і наріжте м'ясо дрібними кубиками. Так само дрібно наріжте мариновані огірки і перець, маслини наріжте кільцями, а горошок і кукурудзу добре відцідити від заливки.
Викладіть всі продукти в глибоку миску, трохи солі, поперчіть чорним перцем і додайте за смаком трохи чилі, краще в пластівцях, щоб менше фарбували бульйон. Добре перемішайте.
Желатин замочіть згідно з інструкцією на упаковці. Я не вказую точну кількість бульйону і желатину, тому що хтось любить в холодці більше застиглого желе, а комусь миліша густішою варіант.
Бульйон ретельно процідіть і підігрійте. Желатин розчиніть в відміряють бульйоні.
Далі можна просто викласти м'ясо-овочеву масу в глибокий лоток і залити його бульйоном. А можна зробити красиву порційну подачу. Для цього знадобляться формочки однаковою конфігурації і різного розміру, наприклад, для кексів. Тоді в м'ясо-овочеву суміш влити трохи желатинового бульйону і розмішати. У більш дрібні формочки щільно укласти суміш, злегка утрамбовуючи. Прибрати формочки в морозилку до схоплювання продуктів. Якщо формочки силіконові, підставте під них жорстку дошку.
Дістаньте застиглу м'ясо-овочеву суміш їх морозилки і перекладіть її у формочки більшого розміру. Залийте доверху бульйоном з желатином і знову приберіть в морозилку. Перевіряйте, щоб не замерзло, а лише зчепилося.
Окремо розпустіть 5 d желатин c 150 мл бульйону і змішайте його з розтертим з хроном майонезом і добре перемішайте. Вийміть формочки з подстіла заливним з морозилки і залийте зверху шар майонезного желе. Приберіть в холодильник на пару годин.
Подавайте заливне відразу з холодильника, прикрасивши зеленню. Окремо подайте гірчицю і хрін.