Долма класична
(покроковий рецепт з фото)
Долма відноситься до страв східної кухні, хоча найчастіше її асоціюють з кухнею Грузії. Готується долма у виноградному листі з додаванням м'ясної начинки. Показую простий і смачний рецепт страви.
Як приготувати долму класичну, розповість і покаже вам мій кулінарний рецепт. Я не тільки допоможу вам правильно підібрати пропорції м'яса і продуктів, але і розповім тонкощі процесу приготування.
Так, на дно каструлі укладаються листя винограду. Вони перешкоджають тому, щоб готові долмінкі пристали до дна в процесі приготування і розвалилися.
- Листя винограду - 40 штук
- М'ясний фарш - 700 грам (свинина або свинина + яловичина)
- Цибуля ріпчаста - 1 штука
- Сіль, спеції - За смаком
- Крем - 100 грам
- Бульйон - 2 склянки (м'ясний або овочевий)
- Вода для фаршу - 1, 5 склянки
Для приготування долми класичної нам необхідно приготувати м'ясну начинку. Для цього м'ясо подрібніть в фарш або купіть готовий. Додайте нарізаний дрібно цибулю, сіль, спеції. Додайте склянку води і вимішайте однорідний фарш.
Для приготування долми я використовую заморожені влітку молоді листочки білого винограду. Можна взяти засолені або мариновані листя, але їх слід вимочити, щоб видалити зайву сіль.
З невеликої кількості фаршу сформуйте невелику котлетку.
Підніміть краю листочка і сформуйте долмінку, обкрутив лист навколо начинки.
Так сформуйте все долмінкі.
На дно товстостінної каструлі викладіть кілька листочків винограду. Покладіть на них долинки. Залийте бульйоном. Поставте на вогонь і варіть близько 40 хвилин.
Вогонь повинен бути невеликим. Долма вариться, Я ледве кип'ячу. Цей процес швидше можна назвати гасінням. У міру кипіння бульйон може випаруватися. Підлити трохи води при необхідності. В кінці пріготовіленія додайте в бульйон пару ложок сметани. Доведіть страву до кінця приготування. Вимкніть.
Подайте долму до столу. Можна додати сметани або сметанному соусі, з'єднавши сметану зі спеціями і часником.