Бездріжжевий хліб без закваски
(покроковий рецепт з фото)
Рецепт, як приготувати бездріжджовий хліб без закваски, хороший тим, що процес не займе багато часу. Він також є чудовою альтернативою покупному хлібу, якість якого дуже сумнівно.
Не пропускаю можливості готувати вдома, в тому числі і хліб, хоча роблю це не часто. Знайшов ось такий варіант, де він готується без дріжджів, що впливають на фігуру, а також без закваски, на приготування якої потрібно витратити час. Для випічки хліба потрібні всього 5 інгредієнтів. Готовий виріб виходить ароматним, з хрусткою скоринкою.
- Борошно - 300-400 грам
- Сода - 0, 5 чайних ложки
- Кефір - 300 грам
- Сіль - 1 Чайна ложка
- Цукор - 1 Чайна ложка
1. У миску просівають борошно, щоб збагатити її киснем, відразу не всю (близько 200-300 грам). Додаю до неї цукор і сіль, перемішую все інгредієнти.
2. В іншу миску наливаю кефір, додаю до нього соду, перемішую і залишаю на 5 хвилин, потім вливаю його до сухих інгредієнтів і вимішую тісто, спершу за допомогою лопатки або ложки, а потім руками. Перекладаю тісто з миски на стіл, присипаний борошном, і вимішую далі. Відправляю тісто в тарілку, накриваю його рушником і залишаю на 30 хвилин.
3. Через півгодини обминають тісто руками, скачують його в кулю і надаю потрібну форму, роблю хрестоподібні надрізи. Перекладаю тісто на деко, посипаний борошном, і відправляю в розігрітий до 230 градусів духовку. Через 15 хвилин зменшую температуру до 200 градусів і готую від 30 до 60 хвилин.
4. Готовий хліб перевіряю зубочисткою, після чого накриваю його рушником і залишаю на пару хвилин, хліб виходить рум'яним, з приємною хрусткою скоринкою.