Азербайджанська халва
(покроковий рецепт з фото)
Пропоную вашій увазі нескладний спосіб, як приготувати справжню смачну азербайджанську халву. Солодка і пряна східні солодощі до чаю стане вашому улюбленим десертом! дивіться рецепт.
Халва - це, напевно, найпопулярніша солодкість всього Сходу, принаймні, Близького і Середнього так точно. Рецептів її не злічити! І мука, і на маслі, і з кунжутом, і з іншими добавками. Мені подобається готувати азербайджанську халву з цього, як на мене, самому простому рецептом. Для приготування азербайджанської халви нам знадобиться цукор, яйця (тільки білок) і волоські горіхи. Пропорції можете зменшити, я готувала на велику сім'ю і гостей ще на додачу.
- Цукор - 4 кілограма
- Лимонна кислота - 2-3 Щепоток
- Гаряча вода - 4 склянки
- Горіхи - 1, 5-2 кілограма
- Яйця - 2-3 штук

Змішайте у великій мисці цукор і лимонну кислоту, додайте гарячу воду, перемішайте злегка і поставте на вогонь, щоб сироп варився. Не треба сильно його заважати, цукор сам розчиниться.

Тим часом відокремте білки від жовтків. Збийте їх до білої піни. Я нічого до білків не додають, просто збиваю їх виделкою.

Коли цукровий сироп став густим, приберіть його з вогню. Дайте охолонути, але не сильно, він просто не має бути гарячим, щоб при додаванні білки не згорнулися. Поки сироп остигає, помішуйте його пару раз, щоб цукор назад не затвердів.

Потім додайте в сироп збиті білки. Перемішувати все потрібно дуже ретельно, білки повинні повністю і рівномірно в сиропі розчинитися. Це може зайняти до півгодини часу, але це необхідно. Маса повинна бути білою.

Тепер можете і горіхи додати. Знову ж таки: потрібно все ретельно розмішати.

За бажанням крім горіхів можете ще сухофрукти додати. Руки змочіть у холодній воді, сформуйте брикети. Маса повинна бути ще теплою і податливою, але не гарячою. Викласти можна на деко, застелений харчовою плівкою.

Халва буде готова на наступний день. Коли застигне як слід - її можна буде порізати на шматочки.

Ось така справжня азербайджанська халва до чаю і готова. Смачного!