Вірменський пиріг
(покроковий рецепт з фото)
Вірменська випічка відома далеко за межами країни. Вона дуже різноманітна: є рецепти з солодкою начинкою, але ще більше - з ситної. Я ж пропоную вам один з багатьох варіантів.
Традиційно це блюдо готується з таким кисло-молочним продуктом, як мацоні, але його можна замінити на сметану або натуральний йогурт. Ознайомтеся з тим, як приготувати вірменський пиріг (або гату). Це святкова випічка, яку подають до чаю майже з будь-якого приводу. Спробуйте її і ви.
- Борошно - 4, 5 склянки(3 склянки в тісто, 1, 5 склянки в начинку)
- Maconi - 1 Склянка( або крем, або натуральний йогурт)
- Цукор - 1 Склянка
- Вершкове масло - 350 грам(200 гр в тісто, 150 гр в начинку)
- Сіль - 7, 5 грами(2, 5 г в тісто, 5 г в начинку)
- Яйце - 1 штука
- Ванільний цукор - 2 чайних ложки
- Сода - 0, 5 чайних ложки
- Яєчний жовток - 2 штуки
В одній мисці нарубати масло для тесту з борошном і сіллю в крихту. В іншому посуді соду перемішайте з мацоні до утворення бульбашок. Потім з'єднайте обидві маси, додавши яйце. Замісити тісто. Розділіть його на 2 частини. Залиште під рушником на 30 хвилин.
А поки зробіть начинку. Розітріть звичайний і ванільний цукор з маслом. Потім додайте борошно і сіль. Масу перетворите в крихту. Розділіть її на 6 рівних частин.
До речі, отримала начинка називається "хоріз" . Так ось, тонко розкачати 1 частина тесту. Покладіть на неї частину хоріза.
Кінці тесту з'єднайте в середині, защіпніте їх.
Тісто ще раз розкачати. Розподіліть 2 частини начинки. Потім з'єднайте тісто в середині і знову його розкачайте.
Тепер на гате зробіть візерунок, змастіть її збитим жовтком. Товщина пирога повинна бути 2 см. Ті ж самі кроки повторіть з другою частиною тіста і залишився начинкою.
Запікайте пиріг при 180-200 градусах в духовці протягом 25 хвилин. Приємною дегустації!