Темний різдвяний кекс
(покроковий рецепт з фото)
Різдвяні кекси починають пекти задовго до Різдва, щоб вони настоялися, наповнилися смаками і ароматами обраних вами прянощів і сухофруктів! Кекси скибочками - просто чарівні! Пригощайтеся!
Розповім вам, як приготувати темний різдвяний кекс! Адже бувають і світлі. Для темних використовують коричневий цукор, темну патоку або густе темне повидло, в для світлих - білий цукор і світлий мед. При бажанні, в кекс додатково кладуть спеції - мелену корицю, сухий імбир, мускатний горіх. Ну а вибір сухофруктів просто безмежний! Це може бути - родзинки, чорнослив, чорнослив, інжир, цукати! Все що ви захочете! А ось і мій рецепт!
- Борошно пшеничне - 200 грам
- Куряче яйце - 4 штуки
- Вершкове масло - 200 грам (кімнатної температури)
- Цукор коричневий - 100 грам
- Сода - 1 Чайна ложка (без гірки)
- Сіль - щіпка
- Потоку - 2 Ст. Ложки (або густе темне повидло)
- Мигдаль - 100 грам
- Коньяк - 100 мілілітрів (ром, віскі, бренди)
- Сухофрукти - 500 грам
- Цукрова пудра - За смаком (для подачі)
Підготуйте всі необхідні інгредієнти.
Сухофрути ретельно помийте, обсушити паперовим рушником. Якщо є необхідність, деякі поріжте на частини. У мене було 2 сорти родзинок - 300 грам і 200 грам сухий. Курагу я порізала на 3-4 частини. Підготовлені сухофрукти заливаємо алкоголем і залишаємо просочуватися на добу. Іноді можна помішувати.
На наступний день можна приступати до приготування тіста. Масло збийте з цукром до повітряної маси. Потім по одному додавайте яйця. Додали яйце - збиваємо до однорідності, потім наступне і так далі.
Мигдаль залийте окропом на 7-10 хвилин, потім злийте воду і очистіть його від горіхової плівки. Пробийте мигдаль блендером в крихту і додайте його в тісто разом з патокою або густим повидлом. Перемішайте.
Поступово введіть в тісто просіяне борошно з содою і дрібку солі. Можна збити тісто міксером. Маса повинна бути однорідною. На цьому етапі можете додати по 0, 5 немає. L. Прянощів - імбиру, кориці і щіпку мускатного горіха.