Італійський різдвяний кекс
(покроковий рецепт з фото)
Варіантів італійського різдвяного кексу "панеттоне" дуже багато. Випічка за традиційним рецептом готується близько трьох діб, але за цим рецептом різдвяний кекс готується швидше.
Попереду новорічні і різдвяні свята, саме час спробувати не тільки звичну кухню, але і, наприклад, італійську. Пропонований рецепт простий, а результат, впевнена, вам сподобається. Дивіться покроковий рецепт і готуйте для святкового настрою!
- Борошно пшеничне - 500 грам (вищого сорту)
- Вершкове масло - 170 грам
- Молоко - 220 грам
- Яйця - 5 штук (в тісто - 5 жовтків, для глазурі - 2 білка)
- Сухі дріжджі - 11 грам
- Цукор - 220 грам(100 грам - в тісто, 120 грам - для глазурі, цукор слід перемолоти в цукрову пудру або застосувати власноручно написані )
- Сіль - 0, 5 чайних ложки
- Мускатний горіх - 1 щіпка
- Апельсинова цедра - 2 Ст. Ложки
- Гіркий шоколад - 100 грам
- Жирні вершки - 2 Ст. Ложки
- Фундук або мигдаль - 2 Ст. Ложки (або мигдаль)
- Лимонний сік - 1 Чайна ложка
Підготуйте інгредієнти.
У сотейнику розтопіть вершкове масло.
Влийте в сотейник тепле молоко і злегка збиті жовтки.
У ємності для замішування тіста змішайте сухі інгредієнти: борошно, дріжджі, 100 грам цукру, сіль.
Додайте в борошняну суміш мускатний горіх і апельсинову цедру.
Влийте в суху суміш яєчно-молочну суміш.
Замісити тісто, накрийте плівкою, поставте в тепле місце не менш, ніж на 1, 5 годину. Тісто має збільшитися в обсязі приблизно в 2 рази.
Натріть на тертці шоколад і поставте в холодне місце.
Після 1, 5 годинний вистоювання тіста введіть в нього шоколад, для цього розтягуйте тісто і посипайте шоколадною крихтою, намагайтеся мінімізувати контакт з руками.
Скачайте тісто в кулю.
Підготуйте форму для випічки, у мене рознімне кільце діаметром 20 см. Дно і бічні стінки вистелені папером для випічки. Щоб закріпити папір на стінці форми, змастіть її вершковим маслом. Викладіть тісто у форму. Залиште на расстойке на 1 час.
Після вистоювання, змастіть верх кексу жирними вершками. Випікайте 20 хвилин при температурі 200 градусів.
Через 20 хвилин накрийте верх кексу фольгою або змоченою у воді папером для випічки, снизьте температуру до 160 градусів і випікайте ще 30 хвилин. Готовність перевіряйте дерев'яною шпажкою, вона повинна бути сухою.
Готовому кексу дайте повністю охолонути.
Поки кекс остигає, прокалите горіхи на сухій сковороді.
Подрібніть горіхи, але не дуже дрібно.
Збийте 2 жовтка в м'яку піну, додайте цукор, перемелений в цукрову пудру, влийте 1 чайну ложку лимонного соку, збивайте з цукровою пудрою 5 хвилин.
Полийте цукровою глазур'ю остиглий кекс, зверху посипте горіхами, при бажанні можна посипати готової цукровим посипанням.
Дайте глазурі повністю стабілізуватися, перш ніж подавати до столу. Вийшов ошатний красивий святковий кекс - Панеттоне.
Кекс вийшов з приємним шоколадним смаком і легким відтінком цитруса, зовсім несолодкий. Від душі рекомендую приготувати!