Суп з гусака
(покроковий рецепт з фото)
Ви знаєте, як приготувати суп з гусака? Я теж не знала доти, поки не побувала в селі у родичів. Виявилося, це зовсім нескладно, а суп виходить відмінний - наваристий і ароматний!
По суті, це ще один варіант наших знаменитих на весь світ російських щей. Правда, інгредієнти дещо відрізняються - в класичних щах селери і кмину не зустрінеш. Плюс відсутність обсмаження - гусячий бульйон і без того жирний. Але в цілому на щі схоже - так що любителі цієї страви повинні оцінити рецепт приготування супу з гусака.
Суп виходить дуже ситний - після нього другого не захочеться. Так що якщо вам пощастить придбати молодого гусака - не поспішайте запікати його цілком: використовуйте на спекотне або рагу грудку і ноги, а з інших менш м'ясистих частин зваріть суп. Запевняю, розчаровані ви не будете!
- Гусь середнього розміру - 1/3 штуки
- Картопля - 5-6 штук
- Морква - 1-2 штук
- Цибуля ріпчаста - 1-2 штук
- Капуста - 1 кілограм
- Стебла селери - 2-3 штук
- Лавровий лист - 2-3 штук
- Перець запашний горошком - 5-6 штук
- Домашній томатний соус - 2-3 Ст. Ложок (або хороша томатна паста з чайною ложкою цукру)
- Свіжа зелень - За смаком
- Часник - 2-3 зубчиків
- Кмин - 1 Чайна ложка
Гусака вимити й обсушити. Видалити зайвий жир, відокремити грудку, ніжки - їх краще використовувати для других страв. Костисту частина птиці розрубати на кілька частин, залити водою і поставити на середній вогонь. Як тільки закипить - зняти піну і жир. Вони будуть з'являтися досить довго, так що від плити краще далеко не йти. Надіслати в каструлю цілу очищену цибулину, стебла зелені, лавровий лист і перець. Посолити. Варити на повільному вогні під кришкою до готовності м'яса приблизно 1, 5-2 годину.
Тим часом підготувати овочі. Почистити і нарізати кубиками картоплю.
Нашаткувати капусту.
Нарізати стебла селери.
І морква.
Зелень вимити, обсушити й подрібнити ножем.
Почистити і подрібнити часник.
Шматки гусака вийняти з бульйону. Видалити лавровий лист і цибулю. Викласти в каструлю картоплю і моркву. Зняти м'ясо з кісток і повернути в суп разом з капустою і селерою. Томатний соус розвести в склянці бульйону і влити в суп. Додати кмин. Варити до готовності, потім дати відпочити під кришкою 15-20 хвилин. Розлити по тарілках, посипати подрібненою зеленню і часником. Подавати зі сметаною.