Соус «Sacivi»
(покроковий рецепт з фото)
Кількість порцій: 5-6
Час приготування: 2 г. 0 хв.
Про легендарного грузинському горіховому соусі я чув давно. Пару раз пробував його в грузинських ресторанах і, повинен зізнатися, був вражений. Нещодавно вирішив приготувати його в домашніх умовах.
Опис приготування:
Повинен зізнатися: вийшло просто нереально смачно! Це повноцінне холодну ситне блюдо, яке можна вживати з лавашем або питою. Можна навіть не подавати до нього ніякого гарніру (хоча це, звичайно ж, не забороняється). Загалом, наполегливо рекомендую!
- Курка - 1, 5 кілограма (можна замінити індичкою)
- Грецькі горіхи - 700 грам
- Цибуля - 5 штук (середнього розміру)
- Часник - 9 зубчиків(4 цілих, 5 пропущених через прес)
- Koriandr - 1 Чайна ложка (сушений)
- Винний оцет - 2 Ст. Ложки (білий)
- Пожітнік - 1 Чайна ложка (блакитний)
- Нігтики - 1 Чайна ложка (з гіркою; сушені)
- Червоний перець - 1 Чайна ложка (з гіркою; сушений)
- Обкладинка - 1/2 чайних ложки (мелена)
- Сіль - - За смаком
- Вода - 2 L
Воду влийте в каструлю. Туди ж викладіть вимиту і випотрошену курку. Доведіть до кипіння на середньому вогні і проваріть хвилин 15.
Потім курку дістаньте з бульйону і запечіть при 180 градусах в духовці, полив її невеликою кількістю отриманого бульйону. Потім наріжте її довільними шматочками середнього розміру і відкладіть поки. Цибуля наріжте невеликими кубиками і обсмажте в невеликій кількості масла на розігрітій сковороді до м'якості (6-7 хвилин).
Перекладіть обсмажену цибулю в миску і пюріруйте його занурювальним блендером. Додайте в каструлю з курячим бульйоном.
Волоські горіхи пропустіть через м'ясорубку і перекладіть в миску. До горіховою маси додайте: пожітнік, нігтики, корицю і пропущений через прес часник (5 зубчиків).
Ретельно перемішайте масу руками, щоб виділилося горіхове масло. В окремій ємності змішайте 4 зубчики часнику, червоний перчик і сіль. Перемішайте і розімніть товкачем в ступці (або подрібніть будь-яким зручним для вас чином).
Змішайте обидві маси. Додайте винний оцет, перемішайте. Додайте трохи бульйону. Перемішайте масу до однорідності і перелийте її через сито назад в бульйон.
Додайте шматочки запеченої курки, доведіть до кипіння і зніміть з плити. Перед подачею повністю відсудите. Смачного!