Sambusa будка
(покроковий рецепт з фото)
Самбуса бараки або Варакин - це таджицькі листкові пиріжки з м'ясом. Дуже смачні, ситні й ароматні. У Таджикистані, як і прийнято в Середній Азії, sambwsw запечений в тандирі. Але і в духовці вийде дуже смачно!
Класичну самбуса печуть з начинкою з рубаною баранини з цибулею і прянощами. М'ясо може бути сирим або попередньо обсмаженою. Печуть і пісну самбуса з гарбузом і цибулею. А ми дуже любимо об'єднаний варіант - в баранячий фарш, пропущений через велику решітку м'ясорубки, додати гарбуз і цибулю. Причому фарш обсмажити з цибулею і ще трохи сирого лука додати - соковито і ароматно!
- Борошно пшеничне в / сорт - 2 склянки (по 200 мл)
- Яйце - 1 штука (добірне)
- Крем - 1 Ст. Ложка
- Масло рослинне - 2 Ст. Ложки
- Сіль - 1 щіпка
- Масло топлене - 50-60 грам
- Баранина - 400 грам (м'якоть з жиром)
- Цибуля ріпчаста - 2 штуки
- Гарбуз - 200 грам
- Зіра - 1 щіпка
- Чорний перець - За смаком
Замісити круте прісне тісто з борошна, яйця, сметани, рослинного масла і солі. Звичайно додають в тісто трохи холодної води, я кладу ложку сметани, так смачніше. Дайте тесту відлежатися не менше півгодини під вологою серветкою.
Розділіть тісто на частини для зручності роботи. Розкачайте одну частину в тонкий, напівпрозорий пласт. Пензликом змастіть пласт розм'якшеним топленим маслом і скрутіть в тугий рулет.
Наступний шматок тіста також розкачайте і змастіть. На край тесту покладіть раніше скручений рулет і продовжуйте скручувати тісто поверх першого рулету. Таким чином все тісто розкачати і скачайте.
Розріжте рулет на частини - тільки для зручності роботи - і приберіть в морозилку на годину.
Приготуйте фарш. Баранину - обов'язково з жирком - пропустіть через велику решітку м'ясорубки. Одну цибулину наріжте кубиками і обсмажте разом з фаршем до напівготовності.
Гарбуз і другу цибулину дрібно нарубати кубиками і змішайте з остиглим фаршем. Додати сіль за смаком, щедро поперчіть і додайте дрібку зіри.
Подстіла тісто наріжте на шайбочки товщиною сантиметра в три. Сплющите в коржі і розкачайте, намагаючись не порушувати порядок шарів. У підсумку вийдуть такі соковито з чітко видним спіральним малюнком.
Викладіть трохи фаршу на соковитий і зліпите трикутні самбуса. Я люблю робити самбуса невелику, на пару укусів.
Викладіть швом вниз на деко з пергаментом і змастіть зверху підсоленим яйцем. Посипте кунжутом або Нігеля. Випікайте в розігрітій до 220 градусів духовці до золотистого кольору. Готову самбуса складіть в миску і накрийте рушником, нехай трохи отмякнет.
Подавайте гарячої зі свіжим ароматним чаєм.