Пиріг з зубаткою
(покроковий рецепт з фото)
Пропоную рецепт дуже смачного пирога з зубаткою, який приготовлений по-уральських, тобто з картоплею. У нашій родині печуть саме такі пироги, їх рецепт дістався мені ще від бабусі. Ділюся з вами!
Пиріг з зубаткою по-уральських з картоплею, дуже простий в в приготуванні. Як його приготувати дуже докладно зазначено в покрокової інструкції.
- Зубатка - 760 грам (вага в очищеному вигляді - 500 грам)
- Картопля - 2 штуки
- Цибуля ріпчаста - 1 штука
- Молоко - 300 мілілітрів
- Борошно - 350 грам
- Масло рослинне - 30 грам
- Жирні вершки 33% - 1 Ст. Ложка (або 25 грам вершкового масла)
- Сіль - 1 Чайна ложка
- Цукор - 1 Чайна ложка
- Дріжджі свіжі - 10 грам
- Чорний мелений перець - 2-3 грам
- Яєчний жовток - 1 штука (для змащення перед випічкою)
- Молоко - 1 Ст. Ложка (для змащення перед випічкою)
Підготуйте інгредієнти.
У тепле молоко додайте дріжджі, сіль, цукор, влийте рослинне масло, розмішайте.
Просійте борошно, замісіть тісто.
Накрийте тісто серветкою, поставте в тепле місце на 1, 5 годину, в процесі вистоювання зробіть дві обминання через кожні 30 хвилин, методом "розтягування і складання" .
Поки тісто знаходиться на расстойке, займіться начинкою для пирога. Очистіть зубатку, наріжте на шматочки і покладіть в друшляк або сито, щоб максимально позбавитися від вологи, міститься в рибі у великій кількості.
Дрібно наріжте цибулю і потім до напівготовності з додаванням столової ложки жирних вершків або вершкового масла, трохи солі.
Почистіть і поріжте картоплю пластинками.
Розділіть тісто на три нерівні частини. Одна частина велика для низу пирога, друга поменше - для верху. Невеликий шматочок тесту залиште для прикраси.
Розкачайте в пласт найбільший шматок тіста, товщиною приблизно 0, 5 см.
Викладіть тісто на лист для випічки, на тісто кружечки картоплі, не забудьте злегка присолити, на картоплю викладіть цибулю, поперчіть.
На цибулю викладіть шматочки риби, рибу теж злегка підсолити.
Накрийте пиріг зверху шаром тіста, акуратно защипніть краю, якомога щільніше, щоб при випічці чи не підтікає сік.
А з останків маленького шматочка тіста зробіть прикраси, це не обов'язково, по бажанню. Робиться це дуже просто, розкачайте шматочок тесту і зробіть ножем насічки.
Викладіть прикраси з тіста на пиріг, зробіть одне або два отвори, через які буде виходити пар при випічці.
Зробіть "бовтанку" з яєчного жовтка і столової ложки молока.
Змастіть пиріг перед випічкою яєчної бовтанку. Випікайте при температурі 180-200 градусів від 45 до 60 хвилин, готовність картоплі перевіряйте зубочисткою.
Готовий пиріг перекласти на блюдо, можна змастити шматочком вершкового масла.
Пиріг вийшов дуже смачним, з томленою картоплею, з вершковим смаком і найніжнішої рибою. Дуже рекомендую приготувати, сім'я буде задоволена!