Лінива ачма
(покроковий рецепт з фото)
Грузинську ачму готують з саморобного тесту, яке замішується спеціальним чином. Ачма завжди має кілька шарів тесту і великий вміст сиру. Найчастіше її готують ледачою - з лаваша.
Робити ачму не складно, а аромат, що варто в квартирі при її приготуванні, так вабить, що швидше за хочеться скуштувати то, що приготуєш! Вам знадобиться лаваш і сирна начинка, які ви і будете викладати в форму для запікання, чергуючи. Швидше спробуйте!
- Куряче яйце - 6 штук
- Сир твердий - 250 грам (типу "російського" )
- Бринза або сулугуні - 250 грам
- Молоко - 1, 5 склянки
- Лаваш тонкий - 6 штук
- Часник - 1 зубчик
- Сіль, перець - За смаком
Як приготувати ледачу ачму? Для початку візьміть лаваш. Ображати його за формою вашої форми для запікання.
Я роблю половину порції, але продукти вказані для повної.
Отже, в миску вбиваємо яйця. Додаємо сіль і перець, збиваємо.
Отже, в миску вбиваємо яйця. Додаємо сіль і перець, збиваємо.
Вливаємо молоко, збиваємо знову. Пишної піни домагатися не слід, просто все добре змішайте.
У масу додайте тертий твердий сир і бринзу. Додайте за смаком сіль, видавіть часник через прес.
Добре перемішайте. Замість бринзи можна взяти сулугуні або інший вид сиру. Можна взяти два сорти твердого сиру. Не рекомендую класти сир. Буде зовсім не те блюдо.
Форму застеліть пекарської папером. На аркуш паперу кладемо лист лаваша, обрізаний за формою. На ньому - 2-3 столові ложки суміші з сиру і яєць.
Розподіліть сирну суміш по всьому листу лаваша. Накрийте новим лавашем, потім - знову сирну суміш і знову лаваш. І так викладаємо до самого верху. Останнім повинен бути шар сиру.
Розігрійте духовку до 200 градусів. Випікайте ледачу ачму в духовці. Час випічки - близько 20 хвилин. Ачма вздуется, підніметься. Це нормально. Після охолодження вона "впаде" і ущільнити.
Зніміть ачму з паперу. Перекладіть її на блюдо, наріжте і подавайте до столу.