Ачма лінива з лаваша
(покроковий рецепт з фото)
Ачма - блюдо східної кухні. Готують її в Туреччині, Грузії, Абхазії та Вірменії. Кожна з цих країн вважає це блюдо своїм, хоча частіше ачма асоціюється все ж з кухнею Грузії. Це багатошаровий пиріг.
Ачма - досить популярне грузинське блюдо, тісто для нього можна готувати самостійно, а можна і не мудрувати лукаво і приготувати ледачу ачму. Сир можна взяти будь-який, але бажано твердих сортів (або ж сулугуні) Також для приготування ачми ледачою з лаваша досить цей лаваш просто купити: звичайного великого листа буде цілком достатньо. Отже, дивимося рецепт, як приготувати ачму ледачу з лаваша. Хай щастить!
- Лаваш - 5 штук (аркушів)
- Добре - 500 грам (або бринза)
- Твердий сир - 500 грам
- Молоко - 1, 5 склянки (або кефір)
- Сіль, перець, часник - За смаком
- Яйця - 3-4 штуки
- Вершкове масло - 20 грам (для змащування форми)
1. Для приготування ачми візьміть яйця. Краще брати яйця відразу з холодильника. Вони швидко і добре збиваються виделкою, не потрібно використовувати техніку. Яйця вбийте в миску.
2. У миску до збитих яєць додайте молоко. Можна взяти рідкий кефір (1-1, 5% жирності), але з молоком ачма буде краще, ніжніше. Отже, збийте яйця з молоком..
3. Натріть на крупній тертці сулугуні (бринзу) і твердий сир. Додайте в тарілку до яєць.
4. Натріть на дрібній тертці 2-3 зубчики часнику. Часник, сіль і перець додайте в миску з сирами. Перемішайте.
5. Сирна начинка для ачми готова. Щодо консистенції маси: вона повинна бути рідкою, але не дуже. Консистенція, як рідка сметана. Дану начинку ми будемо викладати на лист лаваша. Занадто рідка начинка перетворить ачму в кашу.
6. Форму змастіть маслом. Можна застелити дно і стінки папером для випічки. На дно форми викладіть лист лаваша. У моєму місті в продажу знайшовся ось такий круглий лаваш. Якщо ваш прямокутний - не біда. Ачму можна випекти в скляній прямокутній формі, застеливши її пергаментом, або в силіконової формі (тоді змащувати форму не треба). Прямокутні листи можна нарізати на потрібного розміру і форми шматочки.
7. На лист лаваша викладіть 3-4 ст. Ложки начинки. Розподіліть по лаваш і сирну начинку, накрийте новим листком лаваша, знову викладіть сирну начинку. Діємо за принципом, як ми робимо тортик з коржами і кремом. Останнім шаром повинен бути сирний.
8. Розігрійте духовку до 200 градусів. Випікайте ачму в духовці близько 30 хвилин. На поверхні ачми з'явиться рум'яна кірочка. Сама ачма в формі може роздутися. Не хвилюйтесь. Після охолодження ачма опуститься.