Клефтіко з баранини
(покроковий рецепт з фото)
У перекладі з грецької язика клефтіко означає "крадене м'ясо", але, незважаючи на таке цікаве і трохи дивну назву, саму страву має дуже приємні смак справжньої домашньої кухні.
Я вже не знаю, чому греки назвали це блюдо саме так, але для мене очевидним є тільки одне - воно це шалено смачне. Я готую його як в звичайні дні, так і на святкові обіди, і з радістю поділюся зараз з вами простим рецептом клефтіко з баранини. Зробити таке блюдо дійсно зовсім не складно, та й сам процес не займе багато часу, поетом ви легко і швидко з усім впораєтеся. Так що готуємо всі необхідні інгредієнти і приступаємо до приготування клефтіко з баранини в домашніх умовах.
- Баранина - 1-1, 2 кілограма
- Картопля - 8-10 штук
- Цибуля ріпчаста - 1-2 штук
- Лимон - 0, 5-1 штуки
- Часник - 4-5 зубчиків
- Зелень свіжа - 40 грам
- Масло оливкове - За смаком
- Спеції - За смаком (паприка мелена, базилік, зіра, перець духмяний, Braai суші)
- Сіль - За смаком
Для початку промиваємо баранину під проточною водою і нарізаємо її на порційні шматки, викладаємо м'ясо в глибоку миску. Тепер що стосується маринаду, їх існує два види. Перший, який використовувала я, розвести у воді сік половинки або цілого лимона, змішати все з паприкою, залити цією сумішшю м'ясо і залишити маринуватися його на 2-3 годину. Другий варіант маринаду, де ми розводимо червоне вино (50-70 мл) у воді, теж досить непоганий, але перший подобається мені більше.
Поки м'ясо маринується, чистимо картоплю і ріпчасту цибулю.
Нарізаємо картопля широкими скибочками.
Лук ріжемо великими кільцями.
Коли м'ясо замаринується, беремо досить широку форму для запікання і застилає її в декілька шарів фольги (5-6 приблизно). Викладаємо на фольгу рівний шар картоплі, скроплюємо його оливковою олією, посипаємо спеціями і сіллю.
Зверху викладаємо кільця цибулі і встромляє в вільні місця зубчики часнику, після цибулі робимо шар з баранини, її ми також солимо і заправляємо спеціями, поливаємо соком лимона.
Потім робимо ще один шар картоплі, знову ж спеції і трохи солі (не переборщіть).
Далі ми дуже ретельно загортаємо наше блюдо в фольгу і ставимо в розігріту до 270 градусів духовку на годину. Потім зменшуємо температуру до 180-200 градусів і тушкуємо м'ясо з картоплею і цибулею ще 3-5 годин.
Трохи делегувати, але воно того варто, адже м'ясо стає неймовірно ніжним і м'яким. Отже, витягаємо форму з духовки, акуратно розгортаємо фольгу і посипаємо клефтіко свіжою зеленню. Приємного всім апетиту!