Холодний литовський борщ (Шалтібарщай)
(покроковий рецепт з фото)
Ми звикли, що борщ - це ситне гаряча страва, але є різні варіації його приготування. Розповім, як приготувати холодний литовський борщ (шалтібарщай). Це легкий холодний суп. Спробуйте!
Чи багато ви знаєте рецептів холодних перших страв? Найвідоміші - це окрошка, борщ, тепер до них ще можна додати холодний литовський борщ. В оригіналі він називається "шалтібарщай" . Такий борщ чудово освіжає і втаязикє апетит в жаркий день. Буряк можна заздалегідь відварити або запекти, а можна використовувати і покупну відварну у вакуумній упаковці. Перед подачею прикрасьте борщ зеленню. Такий борщ в Литві прийнято є з гарячим відварним або обсмаженою картоплею.
- Буряк - 450 грам
- Огірок - 2 штуки (середнього розміру)
- Яйця - 2 штуки
- Сіль - За смаком
- Зелена цибуля - За смаком
- Кефір - 1 літр
- Кріп - 1 пучок
1
Буряк вимийте і помістіть в каструлю, залийте водою і варіть близько 1, 5 годину.
2
В цей же час відваріть яйця круто, відокремте жовтки від білків, потім окремо наріжте їх кубиками, огірки вимийте і також наріжте кубиком. З молодих огірочків шкірку можна не знімати.
3
Яєчний жовток викладіть в миску, вимийте і наріжте зелену цибулю, змішайте його з жовтками.
4
Відварну буряк остудіть і очистіть від шкірки, потім натріть на крупній тертці.
5
Викладіть подрібнені білки, кріп, огірки, буряк (разом з соком) і жовтки з цибулею в каструлю, залийте все холодною кефіром. За смаком додайте сіль.
6
Надішліть каструлю хвилин на 30 в холодильник, потім подавайте до столу зі свіжою зеленню.