Холодець зі свинини і яловичини
(покроковий рецепт з фото)
Для холодцю важливі дві речі: м'ясо для наповнення і вушка-ніжки для хорошого застигання.
Сьогодні мій холодець зі свинини і яловичини, я купила велику рульку, дві ніжки, два вушка і півтора кіло яловичини. Заправляю завжди холодець часником, це надає йому особливий аромат і смак. Отже, Давайте подивимося, як приготувати смачний холодець зі свинини і яловичини!
- Свиняча рулька - 1, 5-2 кілограма
- Свинячі ніжки - 2 штуки
- Свинячі вушка - 2 штуки
- Чи не жирна яловичина - 1, 5 кілограма
- Морква - 1 штука
- Цибуля ріпчаста - 1 штука
- Часник - 2 зубчики
- Лавровий лист - 2-3 штук
- Сіль - За смаком
1. Свинячі вушка і ніжки замочіть у воді з оцтом (я ллю його на око, багато не потрібно, головне прибрати запах) і залиште на 2 годину. Рульку ретельно вимийте, наскрібши ножем, якщо потрібно. Яловичина в обробці не потребує, просто сполосніть м'ясо під водою і все. Через дві години дістаньте ніжки і вушка, і дуже ретельно під проточною водою вимийте, наскрібши все брудні місця ножем, щоб шкірка стала світлою. Там де зробити це не вдається, просто зріжте шкіру. У ніжок обов'язково видаліть нігті, вони легко відрізаються сокиркою або ножем.
2. Візьміть велику каструлю для варіння холодцю. Вона повинна бути не менше 9 літрів, у мене 10ти літрова. Складіть м'ясо.
3. Залийте його холодною водою і доведіть до кипіння. Варіть при слабкому кипінні 6 годин, періодично знімаючи піну.
4. Через 6 годин додайте сіль, цибуля, морква, лавровий лист, можна перець горошком і варіть ще годину.
5. Холодець готовий. Зніміть з вогню. Видаліть лаврушку, перець горошком, морква і цибуля.
6. Все м'ясо за допомогою шумівки дістаньте на велике блюдо. Дайте йому охолонути, бульйон теж відкрийте, нехай остигає. Очистіть пару зубчиків часнику.
7. Вимийте ретельно руки, переберіть м'ясо від кісток. Морква з бульйону може служити прикрасою холодцю, я зробила квіточки і поклала їх на дно тарілочок. М'ясо розкладіть по тарілочках, у мене вийшло їх 15 штук.
8. У теплий бульйон додайте пропущений через прес часник, перемішуйте. Перевірте, щоб в бульйоні не було кісточок, можна процідити бульйон через марлю. Залийте бульйоном все тарілочки. На перших тарілочках більше жиру вийшло зверху, на останніх (на фото) бульйон менш жирний. Надішліть тарілочки в холодцем в холодильник на ніч.
9. Холодець готовий! приємного!