Хачапурі по-абхазски
(покроковий рецепт з фото)
Xacapuri - популярна на Кавказі випічка з великою кількістю сиру. Рецептів приготування хачапурі дуже багато і у кожної народності є свої особливості їх приготування. Приготуємо по-абхазски.
Приготувати хачапурі по-абхазски зовсім нескладно, це проста випічка, покрокова інструкція допоможе вам у цьому. Беріть будь-який м'який сир, можна брати суміш сирів. Доповнюйте зеленню по своєму смаку.
- Борошно - 300 грам
- Молоко - 175 мілілітрів(150 мл. - в тісто, 25 мл. - для змащення перед випічкою)
- Вершкове масло - 45 грам(25 грам - в тісто, 20 грам - для змащення після випічки)
- Рослинна олія - 20 грам
- Дріжджі - 8 грам (свіжі, пресовані)
- Цукровий пісок - 1 Чайна ложка
- Сіль - 1-2 Щепоток
- Яйце - 1 штука(0, 5 яйця - в тісто, 0, 5 яйця - для змащення перед випічкою)
- Сир сулугуні - 300 грам
- Сир - 100 грам (м'який)
- Зелень - 50 грам (кріп, петрушка, Зелена цибуля)
Підготуйте інгредієнти для приготування хачапурі.
У ємність для замішування тіста влийте тепле молоко, покладіть дріжджі, розмішайте, залиште в такому вигляді на 5 хвилин.
Всипте в молоко цукор і 5 чайних ложок борошна від загальної кількості. Розмішайте, залиште на 15 хвилин.
Додайте в опару рослинне і розм'якшене вершкове масло, влийте половину яйця, попередньо розбовтати його. Половину яйця залиште для змащення перед випічкою.
Просійте борошно.
Замісити тісто, вимішують міксером або руками, 5-7 хвилин. Накрийте серветкою або плівкою, поставте в тепле місце для підйому на 1, 5-2 годину, в процесі вистоювання зробіть обминку.
Поки тісто піднімається, займіться начинкою. Розімніть виделкою м'який сирний сир.
Натріть на тертці сулугуні.
Подрібніть зелень, додайте до сирної начинки, розмішайте.
Готове тісто розділити на дві частини, подкатайте тісто в кулю.
Покажу два способи формування і випічки хачапурі. Перший спосіб. Розкачайте або розтягніть руками тісто, покладіть в нього сирну начинку, зберіть кінці "в вузлик" .
Акуратно, НЕ натискаючи сильно, качалкою розрівняйте корж до діаметра приблизно в 30 см. У центрі зробіть невеликий отвір.
Покладіть корж у форму або сковороду відповідного діаметру, змастіть сумішшю яйця зі столовою ложкою молока.
Випікайте в духовці при температурі 220 градусів протягом 12-15 хвилин. Готові хачапурі перекладіть на блюдо і щедро змастіть вершковим маслом.
Другий спосіб. Розкачайте качалкою тонкий корж великого діаметра.
В середину коржики викладіть начинку.
Підверніть кінці тесту до центру.
Акуратно розкачайте корж качалкою, перекладіть на лист для випічки, змастіть сумішшю яйця і молока.
Випікайте як і першу корж. Викладіть хачапурі стопкою, змастіть вершковим маслом.
Хачапурі по-абхазски вийшли дуже смачні. Вони хороші як в гарячому, так і в холодному вигляді. Дуже рекомендую приготувати це просте, смачне і ситне блюдо!