Гусь з рисом в духовці
(покроковий рецепт з фото)
Пропоную вам оригінальний варіант святкового гусака, фаршированого НЕ яблуками, а рисом. Дуже ситно, шалено смачно і незвично. Здивуйте своїх гостей цим блюдом! Рецепт гусака з рисом в духовці.
Для приготування гусака з рисом в духовці нам знадобиться середній, скоріше маленький, ніж великий гусак (вагою 3, 5-4 кг). Для начинки беремо рис (краще круглий, але і довгий підійде). Домашня ковбаса буде краще за всяку покупної, тому раджу тільки її і використовувати. А сушені білі гриби додадуть свій неповторний аромат начинці. Змащувати гусака будемо сумішшю з меду, спецій і соєвого соусу. Готувати чи ні грибну підстилку - на ваш розсуд. Її можна зробити на наступний день. Тобто: приготувати гусака сьогодні, а завтра вже грибну підстилку, і гусака довести до досконалої кондиції разом з нею!
- Кров'янка - 100 грам (або ковбаса)
- Часник - 1-2 зубчиків
- Білі гриби - 15 грам
- Вода - 1, 3 склянки
- Імбир мелений - 1 Ст. Ложка
- Соєвий соус - 3 чайних ложки
- Гусь - 1 штука
- Вершкове масло - 2 Ст. Ложки
- Сіль - 1, 5 чайних ложки
- Соєвий соус - 2 Ст. Ложки (для гусака)
- Мед - 1 Чайна ложка
- Спеції - За смаком
- Гриби - За смаком (для грибний підстилки )
- Жир гусячий - 0, 25 склянки
Підготуйте інгредієнти для начинки. Рис відварити, але не зовсім до готовності. Ковбасу поріжте кільцями, гриби сухі залийте водою спочатку. Обсмажте ковбасу, потім додайте гриби і перемішайте. Відварений рис додайте до ковбаси і грибам. Вода, що залишилася від замочування білих сушених грибів, стане в нагоді в гасінні: влийте десь третину склянки і протушкувати все хвилин 15. Додайте суміш спецій, подрібнений часник, тертий імбир, соєвий соус і сіль за смаком. Готуйте ще хвилин 10-15.
Отриману начинку можна готувати навіть як окрему страву, а приготувати для гусака її можна заздалегідь і потім зберігати в холодильнику.
Тепер гусак: гарненько його промийте і обскубіть ретельно. Голову і шию можна залишити, а можете обрізати, вони особливої ролі не грають.
Тепер гусак: гарненько його промийте і обскубіть ретельно. Голову і шию можна залишити, а можете обрізати, вони особливої ролі не грають.
Шкіру відокремте (але будьте обережні і не порвіть її) від передньої і задньої частини гусака, дійшовши до ніжок.
Натріть сіллю і вершковим маслом гусака між м'ясом і шкірою.
Нафаршіруйте тушку рисової начинкою.
Змішайте мед, соєвий соус, сіль (за смаком) і спеції. Отриманою сумішшю змастіть гусака зверху від душі.
Змішайте мед, соєвий соус, сіль (за смаком) і спеції. Отриманою сумішшю змастіть гусака зверху від душі.
Скріпіть гарненько довгими зубочистками все розрізи. Поставте духовку розігріватися до 150 градусів.
Випікати гусака треба години 4 (один годину на один кілограм). Гусь був невеликим, важив всього 3, 5 кг. Але я його ще півгодини потримала, щоб скоринка була золотистої. Гуся час від часу поливайте жиром, який стікає в піддон (якщо на деку запікаєте, то збирайте жир, який в ньому збирається).
Гуся через 1, 5 години переверніть, він повинен з усіх боків добре запекти, щоб стати золотистим.
Гусака можете дати повністю охолонути, а потім вже приготуйте грибну підкладку. Гриби промийте і поріжте шматочками.
Змастіть їх гусячим жиром, сіль і poperčite. Викладіть на деко, поверх занурте гусака. У розігрітій до 180-190 градусів духовці випікайте хвилин 15-20. Гуся один раз переверніть, щоб він прогрівся з усіх боків. Потім птицю дістаньте, а гриби доведіть до готовності.
Подавати готового гусака з рисом в духовці рекомендую саме на грибний підстилці. Смачного!
Подавати готового гусака з рисом в духовці рекомендую саме на грибний підстилці. Смачного!