Рецепт Гусь з рисом в духовці фото

Гусь з рисом в духовці
(покроковий рецепт з фото)

Українська кухня
М'ясо, Субпродукти, Птах, Крупи, Мал, Гусь
Вегетаріанське харчування
На обід, На вечерю, На святковий стіл, Святковий обід, Новий рік, Різдво
Гарячі страви, Страви цілком

Пропоную вам оригінальний варіант святкового гусака, фаршированого НЕ яблуками, а рисом. Дуже ситно, шалено смачно і незвично. Здивуйте своїх гостей цим блюдом! Рецепт гусака з рисом в духовці.

Для приготування гусака з рисом в духовці нам знадобиться середній, скоріше маленький, ніж великий гусак (вагою 3, 5-4 кг). Для начинки беремо рис (краще круглий, але і довгий підійде). Домашня ковбаса буде краще за всяку покупної, тому раджу тільки її і використовувати. А сушені білі гриби додадуть свій неповторний аромат начинці. Змащувати гусака будемо сумішшю з меду, спецій і соєвого соусу. Готувати чи ні грибну підстилку - на ваш розсуд. Її можна зробити на наступний день. Тобто: приготувати гусака сьогодні, а завтра вже грибну підстилку, і гусака довести до досконалої кондиції разом з нею!

  • Кров'янка - 100 грам (або ковбаса)
  • Часник - 1-2 зубчиків
  • Білі гриби - 15 грам
  • Вода - 1, 3 склянки
  • Імбир мелений - 1 Ст. Ложка
  • Соєвий соус - 3 чайних ложки
  • Гусь - 1 штука
  • Вершкове масло - 2 Ст. Ложки
  • Сіль - 1, 5 чайних ложки
  • Соєвий соус - 2 Ст. Ложки (для гусака)
  • Мед - 1 Чайна ложка
  • Спеції - За смаком
  • Гриби - За смаком (для грибний підстилки )
  • Жир гусячий - 0, 25 склянки
гусь з рисом в духовці - фото крок 1
Підготуйте інгредієнти для начинки. Рис відварити, але не зовсім до готовності. Ковбасу поріжте кільцями, гриби сухі залийте водою спочатку. Обсмажте ковбасу, потім додайте гриби і перемішайте. Відварений рис додайте до ковбаси і грибам. Вода, що залишилася від замочування білих сушених грибів, стане в нагоді в гасінні: влийте десь третину склянки і протушкувати все хвилин 15. Додайте суміш спецій, подрібнений часник, тертий імбир, соєвий соус і сіль за смаком. Готуйте ще хвилин 10-15.
гусь з рисом в духовці - фото крок 2
Отриману начинку можна готувати навіть як окрему страву, а приготувати для гусака її можна заздалегідь і потім зберігати в холодильнику.
Тепер гусак: гарненько його промийте і обскубіть ретельно. Голову і шию можна залишити, а можете обрізати, вони особливої ​​ролі не грають.
гусь з рисом в духовці - фото крок 3
Шкіру відокремте (але будьте обережні і не порвіть її) від передньої і задньої частини гусака, дійшовши до ніжок.
гусь з рисом в духовці - фото крок 4
Натріть сіллю і вершковим маслом гусака між м'ясом і шкірою.
гусь з рисом в духовці - фото крок 5
Нафаршіруйте тушку рисової начинкою.
Змішайте мед, соєвий соус, сіль (за смаком) і спеції. Отриманою сумішшю змастіть гусака зверху від душі.
гусь з рисом в духовці - фото крок 6
Скріпіть гарненько довгими зубочистками все розрізи. Поставте духовку розігріватися до 150 градусів.
гусь з рисом в духовці - фото крок 7
Випікати гусака треба години 4 (один годину на один кілограм). Гусь був невеликим, важив всього 3, 5 кг. Але я його ще півгодини потримала, щоб скоринка була золотистої. Гуся час від часу поливайте жиром, який стікає в піддон (якщо на деку запікаєте, то збирайте жир, який в ньому збирається).
гусь з рисом в духовці - фото крок 8
Гуся через 1, 5 години переверніть, він повинен з усіх боків добре запекти, щоб стати золотистим.
гусь з рисом в духовці - фото крок 9
Гусака можете дати повністю охолонути, а потім вже приготуйте грибну підкладку. Гриби промийте і поріжте шматочками.
гусь з рисом в духовці - фото крок 10
Змастіть їх гусячим жиром, сіль і poperčite. Викладіть на деко, поверх занурте гусака. У розігрітій до 180-190 градусів духовці випікайте хвилин 15-20. Гуся один раз переверніть, щоб він прогрівся з усіх боків. Потім птицю дістаньте, а гриби доведіть до готовності.
Подавати готового гусака з рисом в духовці рекомендую саме на грибний підстилці. Смачного!

Схожі рецепти