Грата (картопля)
(покроковий рецепт з фото)
Гратен - це цілий ряд французьких гарячих страв, які готують в духовці до утворення хрусткої скоринки. Інгредієнти можуть бути будь-якими, є і солодкі варіанти. А найпопулярніший - з картоплею.
Такий рецепт неможливо уявити без соусу. В даному випадку краще всього підходить молочна заливка і пікантна добавка. Також є зелень і сир. Уже потекли слинки? Тоді запишіть собі, як приготувати гратен (картопля). Блюдо просте, але підійде і для грандіозного торжества.
- Картопля - 500 грам
- Пармезан - 30 грам
- Часник - 3 зубчики
- Молоко - 200 мілілітрів
- Вершки жирні - 60 мілілітрів
- Вершкове масло - 20 грам
- Чебрець, гілочка - 3 штуки
- Лавровий лист - 1 штука
- Лук-пориста - 1 штука
- Петрушка, гілочка - 3 штуки
- Чорний мелений перець - За смаком
- Сіль - За смаком
- Мускатний горіх - 1 щіпка
Форму для випічки змастіть маслом. Поставте її в холодильник. Часник подрібніть.
Зробіть соус. В сотейник влейте молоко, додайте лавровий лист, мускатний горіх, дрібно посічену петрушку, цибуля-пористий, чебрець і 1/3 часнику. Доведіть соус до кипіння. А потім залиште його на 10 хвилин остигати.
Картопля помийте, почистіть і наріжте тонкими пластинками. Викладіть картоплю шарами в холодну форму, кожен шар посипаючи часником, сіллю і перцем.
У остиглий соус влийте вершки. Потім пропустіть його через сито. Влийте суміш до картоплі. Надішліть блюдо запікатися на 40 хвилин при 180 градусах.
Після цього часу натріть до гратеном сир. Запікайте його ще 6 хвилин. Все готово! Смачного!